Obezitatea este, și în Republica Moldova, o problemă de sănătate publică. Numărul persoanelor diagnosticate cu această boală este în creștere, inclusiv în rândul tinerilor. Potrivit statisticilor, 30% dintre adolescenții din țara noastră sunt obezi. În multe cazuri, singura soluție de salvare a persoanelor care suferă de obezitate este intervenția chirurgicală bariatrică – o procedură laparoscopică prin care se micșorează stomacul. Aceasta este considerată cea mai modernă operație de slăbit. În majoritatea cazurilor, intervenția bariatrică îl scapă pe pacient de afecțiunile grave de care suferă și îi pun sănătatea în pericol. Mai multe detalii despre acest subiect a oferit profesorul universitar, chirurgul de la Spitalul „Repromed” din Chișinău, doctorul Adrian Hotineanu.
Pacienții bariatrici sunt persoanele care au suferit intervenții de chirurgie bariatrică – operații care au ca obiectiv scăderea considerabilă în greutate, prin reducerea volumului stomacului, cu ajutorul unor proceduri specifice. Mai exact, se efectuează niște pliuri în peretele gastric, care sunt suturate (cusute) cu fire chirurgicale, care nu se absorb. Nu se folosesc implanturi sau agrafe metalice. Întrucât procedura nu presupune rezecții gastrice, riscul complicațiilor este aproape inexistent. Plicatura gastrică laparoscopică este cel mai modern tip de intervenție chirurgicală bariatrică.
Gastroplicatura este recomandată pacienților cu obezitate severă fără capacitatea, mai ales psihică, de a recurge la un mod de viață adecvat, care să împiedice obezitatea. Acești pacienți suferă și de alte boli asociate cu obezitatea cum ar fi: diabet zaharat, ficatul gras, creșterea valorilor trigliceridelor, a colesterolului, hiperglicemie, sindrom proinflamator, hipertensiune arterială etc.
Centrul de Chirurgie a Obezității din cadrul Spitalului „Repromed” le propune pacienților diverse proceduri ce au drept obiectiv scăderea ponderală durabilă, cu ameliorarea stării de sănătate, dispariția sau diminuarea comorbidităților, dar și creșterea calității vieții. De altfel, chirurgia bariatrică este considerată cel mai eficient tratament al obezității.
Necesitatea intervențiilor bariatrice a crescut exponențial
„Pacienții bariatrici sunt cei care au o masă corporală mare. Noi îi ajutăm ca să ajungă la o masă corporală normală. Operațiile bariatrice sau de micșorare a stomacului sunt indicate și de ortopezi, pentru pacienții care au nevoie de artroplastie de genunchi. În funcție de starea de sănătate a pacientului și de gravitatea problemelor cu care acesta se confruntă, decidem dacă este sau nu necesară intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului. Până a efectua această operație, în cazul pacienților care vor să slăbească cu 10-15 kilograme, de pildă, apelăm la alte metode, non-invazive. Dacă acești pacienți respectă toate indicațiile medicale, totul decurge cum trebuie”, a declarat doctorul Adrian Hotineanu.
Chirurgul mai spune că recuperarea după operațiile bariatrice este rapidă. Rezultatele intervenției devin vizibile în scurt timp. După îndepărtarea unei părți din stomac, pacientul va mânca mai puțin, va avea o senzație mult mai redusă de foame și astfel va slăbi.
„Datorită tehnologiilor avansate, pe care le avem în Republica Moldova, recuperarea este foarte rapidă. Pacienții obezi au nevoie de o pregătire mai mare înainte de o astfel de operație, altfel spus, ei trebuie să respecte o dietă specială, dar și alte proceduri pentru a slăbi până la 10 kilograme, pentru ca ficatul să se micșoreze. Scăderea kilogramelor ar trebui să aibă loc conform indicilor de masă corporală. În prima lună, pacienții slăbesc cel mai mult, ulterior, se normalizează. Colegii noștri medici îi monitorizează și fac recomandări despre ce ar trebui sau nu ar trebui să facă. După operație, pacienții trebuie să mănânce des și foarte puțin. Alimentele hipercalorice nu mai pot fi consumate. Fast-foodul, dulciurile, băuturile carbogazoase pot crea probleme. După un an, totul revine la normal, însă nu trebuie de făcut excese alimentare. Altminteri, în unele cazuri, greutatea crește”, a mai precizat medicul Adrian Hotineanu.
Chiar dacă intervenția chirurgicală bariatrică are multe avantaje, poate rezolva probleme de diabet, de hipertensiune arterială, care se asociază cu obezitatea, ajută la îmbunătățirea respirației, a problemelor articulare și are efecte pozitive asupra psihicului, respectarea unui stil de viață și regim alimentar este indicat de medici și nu operația de micșorare a stomacului.