22,7% sau aproape un sfert din populația Republicii Moldova este obeză. La nivel global, însă, peste un miliard de oameni suferă de obezitate. În cazul copiilor și adolescenților, situația este tot mai alarmantă, incidența a crescut de patru ori de-a lungul unei perioade de 32 de ani. Dacă nu se iau măsuri semnificative, până în 2023, peste jumătate din populația lumii va fi supraponderală sau obeză, avertizează specialiștii în sănătate. Datele au fost prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în contextul Zilei mondiale de combatere a obezității, marcată anual, în data de 4 martie.
Potrivit ANSP, care face referire la precedentul studiu STEPS privind prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, din anul 2021, în Republica Moldova, șase din zece adulți (63,9%) sunt supraponderali, dintre care – 70,8% sunt bărbați și 57% sunt femei. Cu alte cuvinte, aproape un sfert din populația țării (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative între sexe.
O situație nefavorabilă la acest capitol se atestă și în rândul copiilor și adolescenților din țara noastră. Astfel, 20% dintre băieți și 17% dintre fete, cu vârsta de 7 ani, suferă de supraponderabilitate, iar 7% băieți și 4% fete – de obezitate, potrivit celei de-a 4-a rundă a Studiului COSI (Inițiativa europeană privind supravegherea obezității și a dezvoltării fizice la copii), realizată între anii 2015-2017.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut obezitatea drept o boală cronică ce necesită management pe termen lung și reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, fiind responsabilă de aproximativ 44% din cazurile de diabet zaharat tip II, circa 23% din bolile cardiace și în 7% – 41% cazuri de declanșare a anumitor tipuri de cancer.
Potrivit OMS, la nivel mondial, peste un miliard de oameni sunt obezi, dintre care 650 milioane sunt adulți, 340 milioane – adolescenți și 39 milioane – copii.
Atlasul pentru 2023 al Federației Mondiale împotriva Obezității estimează că 51% din populația lumii, adică peste patru miliarde de oameni, vor fi obezi sau supraponderali în 2035, dacă nu se iau măsuri semnificative.
Ratele obezității cresc rapid în mod special în rândul copiilor și în țările cu venituri mici. Potrivit raportului, obezitatea infantilă ar putea crește de peste două ori în comparație cu nivelurile din 2020, la 208 de milioane de băieți și 175 de milioane de fete până în 2035.
Altfel spus, în următorii 11 ani, un copil din patru și circa 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume vor suferi de obezitate.
Impactul economic global sau costul pentru societate estimat ca urmare a problemelor de sănătate asociate cu excesul de greutate și obezitate va ajunge până la 4,32 trilioane de dolari, echivalentul a 3% din PIB-ul global.
În regiunea europeană a OMS, excesul de greutate afectează peste 60% dintre adulți și 7,9% dintre copiii de până la vârsta de cinci ani. Unul din trei copii de vârstă școlară este supraponderal sau obez.
ANSP mai anunță că, pentru a reduce rata obezității, sunt necesare acțiuni în ceea ce privește următoarele direcții strategice:
- implementarea intervențiilor fiscale (taxarea băuturilor îndulcite cu zahăr sau subvenții pentru alimentele sănătoase);
- aplicarea restricțiilor privind comercializarea alimentelor nesănătoase pentru copii;
- îmbunătățirea accesului la serviciile de management al obezității și a excesului de greutate în asistența medicală primară, ca parte a acoperirii universale de sănătate;
- consolidarea eforturilor pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice la toate etapele vieții, promovarea alăptării, intervenții în școală și în comunitate pentru crearea mediilor care să îmbunătățească accesibilitatea alimentelor sănătoase și oportunități de activitate fizică.
Cu ocazia Zilei mondiale de combatere a obezității, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în colaborare cu alți parteneri, a organizat duminică, 3 martie 2024, în Parcul „Valea Trandafirilor” din Chișinău, un eveniment în cadrul căruia i-a informat pe oameni despre prevenirea obezității. Mai exact, au fost distribuite materiale informaționale, s-a calculat IMC (indice de masă corporală) pentru doritori, a fost organizat un flashmob și un program de fitness pentru începători.