Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, dar și cea cu cele mai multe schimbări în organismul viitoarei mame, care aduc neplăceri. Cele mai frecvente sunt stările de oboseală, dorința de somn, grețurile, durerile de spate, gât, picioare umflate și kilograme în plus. Activitatea fizică poate ușura trecerea peste aceste stări. Medicii susțin însă că sportul în sarcină trebuie făcut cu măsură și precauție. În caz contrar, viața fătului este pusă în pericol.
Atât medicii, cât și instructorii sportivi susțin că exercițiile fizice în sarcină ajută la tonifierea musculaturii, îmbunătățește circulația sângelui și respirația, precum și pregătește gravida pentru a avea o naștere ușoară.
instructorul sportiv le recomandă să practice înotul, joggingul, aerobica, să meargă pe bicicletă și să se plimbe prin parc.
Înainte de a face sport, mamele sunt sfătuite să consulte ginecologul. Potrivit ginecolog – obstetricianului Diana Mitriuc: “Orice tip de mișcare este binevenită în timpul gravidității, doar că în limitele sale. Dacă o femeie nu a făcut sport înainte de sarcină, atunci ar fi bine să nu depună efort fizic. Este recomandată continuarea activității de dinaintea perioadei prenatale, doar că la o intensitate mai mică”.
Medicul a mai menționat, pentru emedicina.md, că le recomandă viitoarelor mămici să-și monitorizeze pulsul în timpul exercițiilor fizice și să țină cont de mișcările fătului. “Sarcina nu este o boală, iar sportul nu este un tratament sau o ocupație în timpul gravidității. Orice tip de efort fizic trebuie dozat, iar trei-patru antrenamente pe săptămână sunt suficiente”.
Sportul este contraindicat femeilor cu placenta previa – o problemă a sarcinii în care placenta crește în partea inferioară a uterului și acoperă total sau parțial deschiderea colului uterin. Nu au voie să facă exerciții fizice, gravidele cu insuficiență cervicală, care manifestă risc de avort spontan sau naștere prematură.
În perioada prenatală sunt interzise artele marțiale, gimnastica, săriturile pe trambulină, salturile cu parașuta, schiatul și scuba diving-ul (scufundări).
De asemenea, femeile însărcinate trebuie să înceteze orice activitate fizică dacă are amețeli, dureri de cap, abdominale sau în piept, dacă apar sângerări vaginale sau contracții uterine, dacă vomită sau are scurgeri de lichid amniotic.