Balonarea este o condiție normală a organismului și un simptom care nu trebuie ignorat. Aceasta are loc atunci când organismul descompune mâncarea și, în consecință, se produc gaze în stomac și intestine. Balonarea te face să te simți inconfortabil, iar, în unele cazuri, este însoțită de dureri. Așadar, atunci când te chinui să-ți închei nasturele de la blugi, nu te enerva fără rost. Și asta pentru că ar putea fi vorba despre o balonare de scurtă durată și nu despre kilograme în plus. Nutriționistul Marilyn Glenville a dezvăluit pentru Daily Mail cum poți scăpa rapid de un abdomen umflat prin câteva trucuri simple, care vor da rezultate într-o singură zi.
Alege fructele și legumele cu atenție. Chiar dacă legumele sunt bune pentru sănătate, trebuie să le alegi cu atenție. Marilyn Glenville avertizează: “Broccoli, conopida și varza pot provoca balonare și exces de gaze”. În cazul fructelor, evită prunele.
Mai puține lactate. Dacă ești un consumator înrăit de lactate, trebuie să știi că acestea te balonează. Unii oameni nu produc enzima lactaza, care descompune lactoza. În cazul în care aceasta lipsește, consumul de lactate provoacă balonare, gaze și dureri intestinale.
Fără prăjituri și paste. Chiar dacă ai nevoie de carbohidrați în meniul tău zilnic, nutriționista Marilyn Glenville te sfătuiește să îi eviți pe cei rafinați, pentru că îți vor cauza balonare.
Limitează consumul de condimente. Dacă ești un fan al bucatelor condimentate, optează pentru cele mai puțin picante. Potrivit doctorului Glenville, mâncarea picantă poate stimula eliberarea acidului gastric, ceea ce va cauza iritarea mucoasei stomacului și balonare.
Mestecă suficient de bine mâncarea. Încearcă să mesteci fiecare îmbucătură, până când mâncarea devine lichidă. Acest lucru va îmbunătăți digestia și te va face să mănânci mai puțin. De asemenea, atunci când mesteci mai mult timp, savurezi bucatele mai bine.
Evită porțiile mari. Mănâncă puțin și des. Porțiile mari îți măresc stomacul și vei avea întotdeauna tendința să consumi mai multe calorii. În locul a trei mese consistente, încearcă șase mai mici, împărțite pe întreaga durată a zilei.
Fără gumă de mestecat. Mestecarea gumei contribuie la înghițirea în exces aerului, iar asta cauzează balonare. Totodată, medicul Marilyn Glenville spune că: “Guma de mestecat îți poate activa producerea de enzime, care îți vor provoca senzația de foame. Așa că, înlocuiește-o cu o gustare din morcovi, de exemplu”.
Evită îndulcitorii artificiali. Feriți-vă îndulcitorii artificiali care conțin așa-numiții alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul și sorbitolul. Acestea acționează precum laxativele, provocând acumularea de apă în intestine.
Sursa: Daily Mail