Carnea grasă, bucatele condimentate, maioneza și alcoolul sunt o povară pentru pancreas. Potrivit m.csid.ro, aceste alimente stimulează golirea veziculei biliare și eliminarea pietrelor, care blochează canalul de vărsare a bilei și pancreasului în intestin. Ca urmare, sunt distruse glandele pancreatice și țesuturile din jur.
“Pancreasul nu reușește să fermenteze cantitatea mare de alimente. În aceste condiții, organul nu secretă suficiente enzime digestive, care descompun alimentele și ajută la absorbția acestora. Ca urmare, pancreasul se inflamează și se blochează. Aceasta favorizează apariția pancreatitei cronice sau a pancreatitei acute”, a explicat pentru emedicina.md gastroenterologul Victoria Babițchi.
Pancreatita acută se manifestă prin dureri abdominale severe, localizate în partea superioară a abdomenului. În timpul mișcărilor intense sau tuse, durerea se acutizează. În unele cazuri însă maladia este asimptomatică. Aceasta provoacă doar disconfort, senzație ignorată frecvent de bolnavi.
„Pancreatita acută poate provoca greață, vomă sau diaree. În unele cazuri, durerea devine insuportabilă și este necesară administrarea medicamentelor specifice. În crizele severe apare transpirația, oboseala și anxietatea”, a precizat Victoria Babițchi.
Depistată tardiv, maladia dezvoltă complicații, cum ar fi peritonitele, ascitele și hemoragiile. Potrivit m.csid.ro, în aceste cazuri, riscul de deces variază între 10 și 50 la sută.
“Peritonita este o inflamație a membranei care acoperă cavitatea abdominală. Ascita apare ca urmare a acumulării lichidului în cavitatea abdominală. Aceste complicații sunt tratate chirurgical. Intervenția constă în eliminarea chisturilor pancreatice sau pseudochisturilor, care sunt niște leziuni buloase pline cu lichid. Scopul tratamentului este de a opri hemoragia și de a elimina țesutul mort al pancreasului. Viața acestor pacienți se schimbă radical. Ei trebuie să urmeze o dietă strictă, care exclude alimentele bogate în calorii și băuturile alcoolice”, a declarat pentru emedicina.md chirurgul Natalia Smochina.
„În timpul sărbătorilor, numărul pacienților cu pancreatite acute se dublează. Cei mai mulți sunt tineri, care au ținut post. Mulți dintre ei ajung direct pe masa de operație”, a declarat pentru emedicina.md chirurgul Tudor Timiş.
Potrivit m.csid.ro, pancreasul secretă în duoden enzime digestive, care asigură o bună digestie. Insuficiența acestor fermenți favorizează acumularea toxinelor în organism. Consecințele sunt acumularea kilogramelor în plus, apariția inflamațiilor, a reacțiilor alergice și a afecțiunilor gastro-intestinale. De asemenea, pancreasul elimină hormonii de insulină și glucagon, care reglează concentrația sanguină a glucozei. Organul secretă și cantități mari de bicarbonat de sodiu, care neutralizează acidul din duoden.