Emedicina Post Bine de știut Adevărul amar despre vata dulce

Adevărul amar despre vata dulce

Tripoli, LIBYAN ARAB JAMAHIRIYA: A Libyan girl eyes a stick of cotton candy in an amusement park in Tripoli 13 April 2006, as the city gears up to mark the 20th anniversary of US bombings on the country. Basking in its two-year-old rapprochement with the West, Libya boasts that this year, its commemorations for Washington's deadly 15 April 1986 air strikes on its main cities will be joined by Western stars including veteran US soul singer Lionel Ritchie and Spanish tenor Jose Carreras, who are scheduled to perform in the capital in the early hours of 15 April, exactly 20 years after US warplanes flying out of British bases hit their targets, killing at least 40 people. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI (Photo credit should read KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images)

children-cotton-candy-makerEste dulce, pufoasă și lipicioasă. Ne amintește de copilărie, distracție și de timpul liber petrecut cu cei dragi. Atât copiii, cât și adulții aleargă entuziasmați către vânzătorii ambulanți pentru a cumpăra acest nouraș delicios. Și nu doar gustul vatei dulci ne atrage, ci și procesul de creare a acesteia. La multe evenimente, în special la cele dedicate Zilei Internaționale a Copilului, este vândută vata pe băț. Iar părinților le este dificil să reziste ochișorilor șireți, care le cer să guste din acest desert pufos în care își lipesc nasul și degetele. Această plăcere nevinovată poate avea însă consecințe grave, dacă vata dulce este consumată în exces.

Vata dulce conține mult zahăr, mult prea mult pentru organismul unui copil. Este zahărul ale căror molecule au fost transformate în acele fire lipicioase, care apar în nourașul pufos atractiv.

Foto: Ion Cherdevară

Potrivit stomatologului Ion Cherdevară,”O porție de vată conține peste 10 grame de zahăr, iar norma zilnică pentru un copil este mai mică. Asta în condițiile în care, organismul minorului mai consumă zahăr și din alte alimente, cum ar fi fructele, pâinea și deserturile”.

Consumul mare de zahăr sporește riscul apariției mai multor boli, precum diabetul, afecțiuni ale inimii și creșterea nivelului colesterolului.

De asemenea, o porție de vată conține cam 200 de calorii, ceea ce îl va face pe copil să explodeze de energie, dar, în același timp, îi va suprasolicita pancreasul, care va trebui să proceseze cantitatea de zahăr consumată.

Desigur, dacă este consumată rar, vata dulce nu va aduce cu sine aceste consecințe imediat, dar părinții trebuie să țină sub control strict consumul zilnic de dulciuri al copiilor.

În schimb, mai degrabă ar putea apărea cariile. ”Lipindu-se de smalțul dinților, acest tip de zahăr stimulează procesul de apariție a cariilor, pentru că bacteriile din cavitatea bucală îl folosesc ca substrat nutritiv. Cu cât mai multe bomboane mâncăm, cu atât mai active sunt aceste bacterii”,  a explicat stomatologul Ion Cherdevară.

Medicul a mai spus că, efectele vatei de zahăr asupra dinților sunt similare celor ale bomboanelor caramelizate și că trebuie acordată o mare atenție igienei dinților copiilor. ”După ce va consuma acest desert, micuții trebuie să se spele pe dinți sau cel puțin să își clătească cu apa de gură cavitatea bucală.”

Foto: Luminița Suveică

O altă problemă este locul de unde cumpărăm vata de zahăr. Medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică Chișinău (CSP), Luminița Suveică, a declarat pentru emedicina.md că: ”Vata de zahăr este pregătită chiar pe marginea străzii, unde se îmbibă cu praf, gaze de eșapament etc. O porție este cât o linguriță de zahăr. Poate nu este o cantitate imensă, care să afecteze sănătatea copiilor, dacă este consumată rar. Dar faptul că absoarbe atâtea substanțe dăunătoare mă face să am o părere negativă față de acest aliment”.

Astfel, nutriționista le recomandă părinților să înlocuiască vata dulce cu un fruct, o ciocolată sau o înghețată. O atenție mare trebuie acordată și lichidelor pe care le dăm celor mici să le consume. O porție de vată conține mai puțin zahăr decât o doză de 0,33 de ml de băutură carbogazoasă dulce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version