În prezent, pachetul alimentar conține suc de mere și struguri, pateu din carne de găină, sardine în ulei și lapte condensat.Alimentele asigură donatorilor cantitatea necesară de substanțe nutritive pentru recuperarea sângelui donat. Problema este că o parte dintre aceste produse, cum ar fi pateul și sardinele în ulei, nu sunt sănătoase.
„Pateul trebuie de schimbat. Preferabil de înlocuit cu carne de bovine, care reprezintă o sursă bună de fier și proteine pentru organism. De asemenea, sardinele în ulei sunt foarte grase, ceea ce nu e bine pentru sănătate”, a menționat profesorul universitar Alexei Chirlici, membru al grupului de lucru.
Costul pachetului alimentar este de 50 de lei și 90 de bani. Ca urmare, prețul alimentelor care vor fi propuse de membrii grupului de lucru trebuie să se încadreze în această sumă.
Donatorii de sânge primesc pachete alimentare din 2009. Alimentele sunt procurate în cadrul licitațiilor publice de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
35 la sută dintre donatorii de sânge nu sunt mulțumiți de produsele incluse în pachetul alimentar, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
Peste 79 de mii de donări de sânge au fost efectuate, anul trecut, în Republica Moldova