Emedicina Post Actualitate Artrita juvenilă, un diagnostic dur pentru copii

Artrita juvenilă, un diagnostic dur pentru copii

ninel-revencoArtrita juvenilă afectează tot mai mulți copii în țara noastră. La începutul anilor ’90, maladia era depistată extrem de rar în rândul minorilor. Pe atunci, medicii înregistrau două cazuri pe an. În prezent, anual sunt diagnosticați cu artrită juvenilă aproximativ 25 de copii. În total, de această afecțiune suferă 200 de minori. Specialiștii explică fenomenul prin dereglarea sistemului imun, ca urmare a schimbărilor din mediul înconjurător. Mai multe detalii despre cauzele artritei juvenile și prevenirea complicațiilor bolii aflați din interviul realizat cu pediatrul-reumatolog, Ninel Revenco.

emedicina.md: Avem mai mulți copii cu artrită juvenilă, față de acum trei decenii. Ce s-a schimbat între timp?

Ninel Revenco: Probabil, mediul de trai, condițiile de creștere a copilului. Sistemul imun este afectat de schimbările din mediul înconjurător și dezvoltă boli autoimune. Maladiile reumatice sunt maladii autoimune provocate de dereglarea sistemului imun. Copiii sunt mai vulnerabili în fața acestor afecțiuni, care sunt favorizate de diferiți factori, cum ar fi bolile cronice repetate, afecțiunile digestive, renale, predispunerea genetică compromisă, stresul, fumatul pasiv, dereglările neuro-hormonale în perioada de pubertate, reacțiile alergice. Toate acestea pot provoca o furtună imunologică care nu poate fi controlată.

emedicina.md: Cine riscă mai mult să dezvolte artrită juvenilă?

Ninel Revenco: Majoritatea copiilor cu artrită juvenilă provine din mediul social-vulnerabil. Ei nu sunt dezvoltați fizic, suferă de malnutriție. Dar sunt și pacienți care provin din familii bine asigurate material. În acest caz, vorbim despre cauze genetice sau dereglarea sistemului imun din cauza factorilor externi, cum ar fi infecțiile, stresul, traumatismele, dar și alți factori care nu au fost încă identificați.

emedicina.md: La ce vârstă apare mai frecvent artrita juvenilă?

Ninel Revenco: Poate fi de la un an până la vârsta de 18 ani. Cel mai frecvent, boala apare la copiii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani și în perioada de pubertate.

emedicina.md: Care sunt semnele artritei juvenile?

Ninel Revenco: Semnele sunt extrem de diverse. Dar trebuie să alerteze apariția durerilor în articulații, oboseala, indispoziția de dimineață. Durerea în gât și febra, de asemenea, nu trebuie ignorate. Febra poate apărea brusc și poate oscila între 37 și 37,5 de grade Celsius.

emedicina.md: Care este rezultatul tratamentului dacă artrita juvenilă este depistată la primele simptome?

Ninel Revenco: Este important să depistăm și să stabilim diagnosticul de la primele semne ale bolii, care se manifestă două sau trei săptămâni. Sau, în cel mai rău caz, peste o lună de la apariția primelor semne. De ce? S-a constatat că în această perioadă pot fi stopate procesele declanșate la nivelul articulațiilor. Dacă maladia este depistată în decurs de două, trei, șase luni sau chiar un an, căci am avut și astfel de cazuri, atunci aceste procese distructive devin ireversibile. Și atunci scopul tratamentului este de a stopa evoluția rapidă a bolii și de a menține cât mai mult funcția articulară.

emedicina.md: Cum este viața unui copil cu artrită juvenilă diagnosticat tardiv?

Ninel Revenco: Evident, calitatea vieții este afectată. În primul rând se instalează durerea cronică. Copiii devin irascibili. Din cauza bolii pacientul nu se dezvoltă fizic. Maladia și tratamentul lasă amprente asupra comportamentului. Copiii pierd încrederea în sine, nu comunică, se retrag într-o lume a lor. Este important să menținem tratamentul cât mai mult, să monitorizăm acest proces, să intervenim prompt când apar complicațiile. Un copil cu artrită juvenilă are nevoie de reabilitare fizică și psihologică pe tot parcursul vieții. Odată ce este stabilit diagnosticul de artrită juvenilă, boala nu dispare.

emedicina.md: Afectează artrita juvenilă organele copilului?

Ninel Revenco: Evident, sunt afectați ochii. Dacă nu se intervine la timp, poate apărea cataracta și, ulterior, copilul poate să orbească.  Aproximativ 30 de copii cu artrită juvenilă au dezvoltat această complicație. Cel mai mult au de suferit fetițele. De asemenea, artrita juvenilă afectează sistemul cardiovascular și renal. În timp se poate dezvolta amiloidoza renală, care duce la insuficiență renală. O altă complicație severă este sindromul de activare macrofagică, când procesul inflamator devine necontrolat. E un fel de furtună imunologică care provoacă insuficiența hepatică acută. Aceasta poate duce la deces. Din păcate, am avut și asemenea cazuri.

emedicina.md: Care sunt rezultatele tratamentului în cazul unui diagnostic timpuriu?

Ninel Revenco: Nu putem  vindeca boala. Dar putem sa-i permitem copilului să ducă un mod de viață normal. Ne bucurăm când mama ne spune că reprezentanții comisiei pentru stabilirea invalidității afirmă că minorul e sănătos. Dar noi știm că pacientul administrează medicamente destul de serioase, care afectează imunitatea. Ne bucurăm că fizic nu se deosebește de cei de vârsta lui. Totuși, sunt cazuri când suspendăm medicația, dacă pacienții urmează corect tratamentul.

emedicina.md: Cât de greu este stabilit diagnosticul?

Ninel Revenco: Sunt cazuri când analizele de laborator sunt bune. Dar articulațiile sunt inflamate și copilul simte durere. Și umblă de la un specialist la altul, inclusiv la medicul de familie, traumatolog, ortoped și la mulți alți specialiști până ajung la reumatologii – pediatri. În aceste condiții, fereastra terapeutică este deja depășită. Avem cazuri când boala se manifestă brusc și starea copilului se agravează. Ei fac din start febră, cu insuficiență organică, cu dezvoltarea hepatitei, dezvoltarea pericarditei. Și, cu adevărat, pentru noi este dificil să stabilim diagnosticul în aceste condiții. Este important ca părinții, medicii de familie să cunoască că există astfel de maladii. Orice durere în încheieturi, mai ales dimineața sau seara, necesită de urgență o examinare la specialistul reumatolog – pediatru.

emedicina.md: Cât de costisitor este tratamentul artritei juvenile?

Ninel Revenco: E o problemă. E o boală cronică care necesită investiții din partea familiei și din partea societății. Tratamentul este acoperit din fondul CNAM, dar există și costuri indirecte. Absenteismul de la școală, cheltuielile pentru transport (pacienții vin frecvent la Institutul Mamei și Copilului pentru administrarea unor medicamente), alimentația, procedurile de kinetoterapie și fizioterapie, necesare pentru  menținerea funcției articulațiilor.

emedicina.md: Vă mulțumim.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version