Copiii sunt atrași de tot ce este colorat și dulce, iar băuturile nu sunt o excepție în acest sens. De multe ori, din dorința de a le face pe plac, părinții uită să verifice ce conține un anumit suc și se lasă păcăliți de etichetele care manipulează prin cuvinte înșelătoare. Astfel, micuții ajung să consume un adevărat cocktail de substanțe nocive, care otrăvesc organismul sensibil al copilului și îl împiedică să se dezvolte normal. A demonstrat-o Asociația Pro Consumatori din România, care a efectuat un studiu, pentru a atrage atenția părinților asupra pericolului băuturilor răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr, îndulcitori sau conservanți artificiali.
APC a cumpărat 35 de sucuri, care, prin forma și concepția grafică a ambalajului, urmăresc atragerea atenției copiilor și influențarea acestora. Pentru că multe dintre aceste băuturi sunt comercializate și în țara noastră, am decis să discutăm cu gastroenterologul și pediatrul Ion Mihu și să aflăm cât de nocive sunt.
Practic toate băuturile analizate conțin îndulcitorii sintetici (aspartam, sucraloză, accesulfam K, ciclamat de sodiu, zaharinat de sodiu). Potrivit medicului solicitat de emedicina.md, aceștia sunt de 200-700 de ori mai dulci decât zahărul. Chiar dacă în majoritatea țărilor sunt considerați drept inofensivi, există studii ale căror rezultate privind efectul lor asupra sănătății sunt controversate. „Sucraloza, de pildă, poate ridica glicemia și insulinemia la persoanele care nu consumă regulat îndulcitori artificiali. La temperaturi ridicate poate genera substanțe nocive. Pot apărea efecte negative asupra mediului bacterian din intestin”, atenționează medicul. Un alt îndulcitor periculos este Accesulfam K, care dă peste cap metabolismul și crește glicemia. Un studiu efectuat pe animale sugerează ca utilizarea lui pe termen lung poate afecta funcționarea creierului.
În ceea ce privește conservanții artificiali, de multe ori în băuturile dulci se conțin sorbat de potasiu și benzoat de sodiu. „Chiar dacă se spune că nu sunt periculoși, două studii recente au sugerat că acești compuși pot fi toxici. Aceștia ar putea deteriora celulele albe ale sângelui și ar putea produce mutații genetice. În combinație cu acidul ascorbic, aceste substanțe pot fi cancerigene”, atenționează Ion Mihu.
De asemenea, potrivit Asociației Pro Consumatori din România, toate produsele analizate conțin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor.
Multe dintre sucurile analizate conțin coloranți sintetici. Unul dintre aceștia – caramel sulfit amoniu, duce la creșterea tensiunii arteriale și poate provoca apariția cancerului, spune gastroenterologul consultat de portalul nostru. Potrivit lui, anumite ingrediente utilizate în realizarea colorantului caramel pot provoca reacții alergice, boala celiacă, intoleranța la gluten.
Medicul atenționează părinții că toate aceste substanțe cu potențial nociv pot provoca diverse maladii gastrointestinale, precum gastrita și pancreatita. Micuții pot deveni alergici, pot avea astm, dermatite, eczeme. De asemenea, copiii devin hiperactivi și li se poate dezvolta deficitul de atenție. Un alt risc, potrivit gastroenterologului, este obezitatea.
„În alimentația copilului sucurile trebuie introduse treptat, începând cu vârsta de șase luni. Totuși, acestea trebuie să fie produse din fructe și/sau legume proaspete care sunt cultivate în arealul geografic din care provine copilul. Se recomandă consumul sucurilor a căror tehnologie de producere corespunde normativelor sanitare”, concluzionează medicul Ion Mihu.