Susține creșterea și dezvoltarea copilului
Laptele matern este combinația perfectă de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrați care ajută bebelușul să crească și să se dezvolte corespunzător. De asemenea, leucocitele, anticorpii, enzimele și hormonii din acest lichid îl fac ideal pentru nou-născuți. Este ușor de digerat și are proprietatea de a proteja copilul. Mai mult, calciul și fierul din laptele matern, necesare pentru întărirea oaselor micuțului, sunt ușor de absorbit. Conține grăsimi sănătoase foarte necesare organismului micuțului pentru dezvoltarea creierului și sistemului nervos.
Întărește imunitatea
Alergiile alimentare, bolile de piele și astmul se întâlnesc mult mai rar în rândul copiilor care au fost alimentați natural în primele patru luni de viață. Se datorează, în mare parte, colostrului din primul lapte produs de organismul mamei în câteva zile după naștere. Acest lapte este sărac în grăsimi, dar foarte bogat în proteine care ajută extrem de mult la construcția sistemului imunitar al copilului. De aceea, bebelușii hrăniți la sân sunt mult mai rezistenți în fața microbilor, bacteriilor, virusurilor și altor factori patogeni. În plus, alăptatul consolidează beneficiile vaccinării.
IQ mai mare
Mai multe studii recente au demonstrat că bebelușii alimentați natural vor avea, în viitor, un IQ mai ridicat față de cei care mănâncă lapte formula. Beneficiile cognitive ale laptelui matern sunt legate de acizii grași polinesaturaţi, în special Omega-6 și Omega-3. Anumite proteine conținute în acest lichid, la fel, ajută la dezvoltarea creierului.
Scade riscul sindromului morții subite a sugarului
Alăptatul în primele șase luni de viață va proteja bebelușul de sindromul morții subite. Este vorba despre cazurile deces ale micuților sub vârsta de un an ale căror cauze nu pot fi stabilite prin autopsie. Se explică, potrivit oamenilor de știință, prin faptul că bebelușii alimentați natural se trezesc mult mai ușor, adică nu au un somn atât de profund.
Reduce riscul de cancer
Vedere mai bună
Un copil alimentat de sân prezintă risc mai scăzut de a purta ochelari când crește mare. Laptele matern conține acizi grași nesaturați, care îl vor ajuta să aibă o vedere mai bună și îi vor dezvolta corespunzător ochii. Anume unul dintre acești acizi este componenta primară din structura retinei. De asemenea, laptele matern este un antibiotic natural care va păzi ochii micuțului de diferite infecții.
Sistem digestiv sănătos
Problemele digestive se întâlnesc foarte des în rândul bebelușilor. Mulți au dureri de burtică în primele luni de viață, de aceea echilibrul substanțelor nutritive din laptele matern îi poate ajuta să-și construiască un sistem digestiv sănătos. Cele mai bune efecte le are colostrul, care conține substanțe necesare sistemului digestiv al bebelușului pentru a se adapta necesităților. De asemenea, proteinele din laptele matern sunt mai ușor de digerat decât cele din formula. Acest lichid va asigura un echilibru al florei intestinale și îi va ajuta stomacul să funcționeze eficient.
Reduce riscul apariției diabetului
Alăptatul scade posibilitatea de a dezvolta diabet atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Acest avantaj este valabil și pentru femeile care au deja această boală, pentru că alimentarea micuțului la sân scade dependența ei de insulină și îmbunătățește indicele glicemic.
Ajută mama să-și recapete silueta
Provoacă satisfacție
Suptul eliberează oxitocină, un hormon care ajută uterul să revină la dimensiunile sale dinaintea sarcinii. De asemenea, oxitocina determină apariția unor sentimente de mulțumire și fericire. Mamele care alăptează vorbesc despre imensa satisfacție pe care o resimțit-o, deoarece au știut că le asigură copiilor lor ceva ce nimeni altcineva nu le-a putut oferi.
Aduce economii în bugetul familiei
Unul dintre avantajele economice ale laptelui matern este faptul că nu trebuie cumpărat. Este un produs-minune, absolut gratuit. În același timp, o cutie de lapte praf, care este suficientă unui un bebeluș pentru cel mult o săptămână, costă, în Moldova, cel puțin 50 de lei și poate ajunge până la 400 de lei.
Sursa:
- www.who.int
- www.sciencedirect.com
- www.ncbi.nlm.nih.gov
- www.dailymail.co.uk