Murăturile pentru iarnă, în special cele de roșii, castraveți și varză, sunt preparatele care nu lipsesc din cămara sau beciul multor moldoveni. Pregătite vara sau toamna, murăturile sunt folosite în sezonul rece și primăvara devreme ca garnitură pentru diferite bucate, în special din carne și cartofi. Pe de altă parte, trebuie să știm că aceste legume, conservate în saramură sau oțet, sunt aliați buni în lupta cu virozele, afecțiunile respiratorii, întăresc imunitatea și chiar au efect anticancerigen.
În magazine, însă, pe borcanele cu murături vom vedea adesea inscripționați trei conservanți – benzoatul de sodiu, cel de potasiu și acidul benzoic, care au rolul de a produce aroma specifică produselor murate. Acești conservanți ar putea provoca apariția astmului sau a migrenelor, iar din cauza controverselor substanțele au fost incluse în lista neagră de experții din Uniunea Europeană. De asemenea, murăturile nu pot fi utilizate de toți. Persoanele care suferă de boli renale, cei care prezintă insuficiență cardiacă, dar și diabeticii pot avea reacții adverse în urma consumului de legume conservate.
Varza murată, secretul tinereții fără bătrânețe
Produsul a fost o salvare, în secolul XIX, pentru marinarii care, deseori, se îmbolnăveau de scorbut, maladie provocată de lipsa vitaminei C. În vremurile în care călătoriile pe mări durau luni în șir, personalul navelor trăia alimentându-se preponderent cu cereale și carne sărată și afumată, iar cantitatea de vitamina C din organism scădea rapid, fără posibilitatea înlocuirii ei. Scorbutul se manifesta prin oboseală, marinarilor li se umflau gingiile, le cădeau dinții și nu mai puteau să se mai miște. Se estimează că între anii 1500 și 1800, cel puțin două milioane de marinari au căzut victime ale bolii.