Pacienții Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Capitală vor fi operați doar prin metode minim invazive. Aceste tehnici noi de tratament pot fi aplicate datorită echipamentului medical performant, care a fost instalat în blocul de operații al instituției medicale. Intervențiile vor fi efectuate în condiții moderne și sigure.
„Avantajele acestui tratament sunt enorme. Evităm complicațiile, care apăreau după operațiile tradiționale. Frecvent apăreau hemoragii, iar în unele cazuri eram nevoiți să înlăturăm uterul. Pacientele se recuperau greu. Acum, după o asemenea intervenție, femeia poate reveni la muncă peste patru zile. Aproximativ 1000 de femei vor fi tratate prin metoda histeroscopiei”, a explicat șeful blocului de operații, Valentin Mustea.
Condițiile moderne de tratament vor permite efectuarea mai multor intervenții ginecologice și abdominale. Peste 5000 de pacienți vor fi operați prin mijloace minim invazive, în fiecare an, de două ori mai mulți decât în anii precedenți. De asemenea, sălile de operații au fost dotate cu un sistem video, care permite monitorizarea online a intervențiilor. Acesta le va fi de folos medicilor, în special, în cazul intervențiilor complicate, când vor avea nevoie să se consulte cu specialiști din spitalele din țară sau de peste hotare.
„Vom putea transmite online imagini din timpul operațiilor. Este vital în cazurile complicate. Uneori, poate interveni ceva grav. Și atunci, medicii pot să se consulte cu alți colegi. Spitalul colaborează cu instituții medicale din orașele Brașov și Suceava, din România. Sistemul va facilita această colaborare”, a explicat Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate din municipiul Chișinău.
În blocul de operații al Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” a fost instalat și un sistem de ventilație modern. Acesta permite, concomitent, purificarea, prelucrarea și evacuarea aerului. În asemenea condiții, vor fi evitate infecțiile nosocomiale, care pun în pericol sănătatea și viața pacienților.
„Acest sistem este indispensabil într-un bloc de operații. Buna funcționare a instalației de ventilare influențează calitatea tratamentului chirurgical. În primul rând, evităm infecțiile. Apoi, personalul medical se simte mai bine când în sala de operație există aer purificat. Nu apar stări de oboseală, slăbiciune sau dureri de cap ”, a menționat directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Mihai Ciobanu.
Modernizarea blocului de operații a costat 14 milioane de lei, dintre care șase milioane au fost investite în echipamentele performante. Încăperea nu a fost renovată din 1982.