Leac împotriva cancerului. Cercetările recente au demonstrat că extractul de bujor poate fi un leac împotriva cancerului. Oamenii de știință din Statele Unite au stabilit că, în combinație cu extractul din alte trei plante – lemn-dulce, curmal și gura-lupului – bujorul stopează extinderea tumorilor și reduce din intensitatea efectelor chimioterapiei: voma, diareea, scăderea în greutate etc.
Calmează durerile și spasmele. În medicina naturistă, de la bujorul de grădină este folosită, de obicei, rădăcina, dar uneori mai sunt utilizate florile și semințele. În ceea ce privește celelalte specii, sunt bune doar florile, pentru că alte componente ale plantei sunt toxice. Rădăcina bujorului conține anumite substanțe și uleiuri bune împotriva spasmelor și care au efect calmant. Aceasta este utilizată pentru a trata și ameliora durerile provocate de gută, o boală manifestată prin inflamarea articulațiilor, artrită și reumatism.
Rădăcina și florile de bujor mai pot vindeca problemele respiratorii și tusea. În acest scop, puteți prepara o infuzie dintr-o linguriță de petale de bujor mărunțite, o lingură de măghiran mărunțit, una cu zmeură și alta cu miere. Adăugați peste ele două căni cu apă fierbinte și lăsați pentru două ore. Consumați infuzia călduță, în trei reprize.
Femeile pot profita de proprietățile bujorului pentru a le calma durerile menstruale.
Bujorul este benefic și pentru tratarea rănilor, fiind folosit în special în cazul fisurilor anale și hemoroizilor. Are efecte și împotriva acneei, dermatitelor și inflamațiilor pielii. În acest scop, puteți face o infuzie, folosind o lingură de petale la un litru de apă fierbinte. Băutura trebuie consumată pe parcursul întregii zile, dar nu trebuie să dureze mai mult de 10 zile. Studiile au mai demonstrat că bujorul conține substanțe care pot preveni apariția ridurilor.
Măsuri de precauție. Preparatele din flori și rădăcină de bujor sunt contraindicate nou-născuților, femeilor însărcinate și celor care alăptează. Petalele acestei flori au nivel scăzut de toxicitate, de aceea trebuie folosite în cantități mici și în perioade limitate. Consultați medicul, înainte de a decide urmarea unui tratament naturist.
Sursa: webmd.com, doxologia.ro