A prevenit și a făcut să dispară multe boli, dar continuă să fie pusă sub semnul întrebării. Vorbim despre vaccin. Procedura medicală stârnește controverse între părinți, care s-au împărțit în doua tabere – pro și contra imunizării copiilor lor. De teama reacțiilor adverse, care ar putea include maladii grave, din cauza că nu au fost informați suficient sau din alte motive, mulți dintre noi punem la îndoială importanța vaccinării și calitatea acestei substanțe, care are rolul de a da imunitate împotriva unei boli.
Potrivit legii privind supravegherea de stat a sănătății publice din 03.02.2009, vaccinarea este obligatorie pentru admiterea copiilor în grădinițe, școli și alte instituții de recreere. Însă mulți părinți decid singuri ce este mai bine pentru copiii lor. Medicii insistă că vaccinarea este foarte importantă pentru sănătatea micuților. Printre aceștia se numără și neonatologul, pediatrul Mihai Stratulat, care atenționează că imunizarea determină organismul să producă proprii anticorpi, pentru a se proteja de infecții.
„Copiii născuți sănătoși, la termen, sunt vaccinați în primele zile de viață. Copilului îi este administrat, în primele 24 de ore, vaccinul contra hepatitei B, iar înainte de externarea din maternitate, la patru sau cinci zile de la naștere, cel împotriva tuberculozei. În calitate de părinți, vi se va cere să confirmați, printr-o semnătură, că ați vaccinat copilul și veți primi un carnet de vaccinare”, a mai spus Mihai Stratulat.
În cazul în care după vaccinare copilul face febră, pediatrul îi sfătuiește pe părinți să le dea bebelușilor lichide (înainte de diversificare, copiii nu au nevoie de altceva decât de lapte, fie matern, fie formula) și să le facă frecție cu apă călduță. Dacă acesta are o reacție locală, pe locul inflamat trebuie aplicată o bucată de stofă înmuiată în apă rece. În niciun caz, nu trebuie făcute comprese cu unguente sau alte tipuri de medicamente. Dacă timp de 24 de ore situația nu se îmbunătățește, trebuie chemat doctorul.
Mihai Stratulat atenționează și asupra riscurilor, care pot apărea în cazul în care nu este respectat calendarul vaccinărilor. Printre maladiile grave care s-ar putea ivi se numără tuberculoza, hepatita B, difteria, rujeola, rubeola, tusea convulsivă, tetanosul, oreionul sau poliomielita. Probabilitatea apariției acestor boli este însă mult, mult mai mică decât riscurile unor eventuale maladii, care pot provoca epidemii sau chiar moartea copiilor. Asemenea tragedii pot fi prevenite prin vaccinare.
”O altă problemă este că mamele se informează de pe internet sau din alte surse îndoielnice în privința acestor proceduri medicale. Deși ele ar trebui să înțeleagă faptul că vaccinul nu protejează doar copilul, ci și colectivitatea în care trăiește”, a subliniat Mihai Stratulat.
Calendarul vaccinărilor îl puteți vedea în tabelul următor:
Solicitat de emedicina.md, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a menționat că rata vaccinării la copii, la nivel național, scade. Doar pentru vaccinul BCG (împotriva tuberculozei), indicatorul național este acoperit în proporție de peste 95 la sută. Celelalte vaccinuri, cu excepția celui pneumococic (împotriva pneumoniei, bacteremiei și meningitei) și a vaccinului rotaviral parametrii sunt de 90-95 la sută.
Vaccinul pneumococic este unul nou, recent implementat. Cât despre vaccinul rotaviral, rata este de 70 -74%, din cauza că are limite de vârstă. ”Dacă bebelușul, din diferite motive, a făcut o boală, de exemplu pneumonie, și a avut contraindicații pentru vaccinare, până la 3 luni și jumătate, această procedură medicală nu mai poate fi efectuată”, a subliniat Nicolae Furtună.