Emedicina Post Mama și copilul Ce efecte au antibioticele în primul trimestru de sarcină

Ce efecte au antibioticele în primul trimestru de sarcină

Antibioticele sunt medicamentele de care îți este cel mai tare frică în timpul sarcinii. Fie că este vorba despre o infecție urinară, herpes sau alte boli, viitoarele mame fac tot posibilul să evite preparatele care pot afecta sănătatea copilului. Ginecologii avertizează că administrarea acestor medicamente, în primul trimestru de sarcină, dăunează fătului. Antibioticele pot provoca malformații congenitale sau avort spontan. Medicii le îndeamnă pe femei să-și trateze bolile înainte de a concepe un copil.

Primul trimestru de sarcină este perioada în care se formează organele fătului. Prin urmare, antibioticele administrate pe parcursul a 12 săptămâni de graviditate îi afectează direct sănătatea. Substanțele chimice din medicamente ajung ușor la făt prin sângele mamei, iar consecințele pot fi imprevizibile.

Foto: Valentina Belous

Copilul riscă să dezvolte hidrocefalie, ca urmare a acumulării apei la nivelul creierului. Aceasta afectează dezvoltarea mentală și fizică a fătului. De asemenea, medicamentele administrate pot provoca patologii auditive grave, renale și oculare. De cele mai multe ori, în asemenea cazuri, sarcina evoluează doar până în a 21-a săptămână”, atenționează  obstetrician-ginecologul Valentina Belous.

În cele mai fericite cazuri, fătul afectat de antibiotice riscă să dezvolte o malformație, numită în popor “buză de iepure”.  Patologia apare din cauza că, în perioada intrauterină, țesuturile maxilarului și nasului nu se unesc. În consecință, buza superioară rămâne despicată.

“Anomalia respectivă nu creează probleme de sănătate copilului și poate fi înlăturată chirurgical. Am cunoscut astfel de cazuri pe parcursul activității mele, care s-au rezolvat cu succes. Îmi aduc aminte de o gravidă, care suferea de o afecțiune renală. A administrat antibiotice, la recomandarea medicului, în primele săptămâni de graviditate. Sarcina a decurs bine, însă a născut un copil cu sindromul “buzei de iepure”, povestește Valentina Belous.

46De obicei, dacă femeile însărcinate nu suferă de boli cronice, administrarea antibioticelor în timpul sarcinii nu este necesară. O gravidă sănătoasă se poate alege cel mult cu infecții virale, care nu necesită însă tratamente antimicrobiale. În astfel de cazuri, pot fi utile chiar și tratamentele naturiste efectuate, bineînțeles, la recomandarea medicului.

Maladiile trebuie tratate înainte de a concepe un copil. Și mai bine ar fi ca viitoarea mamă să aibă grijă de sănătatea ei. În primul rând, să se alimenteze corect, deoarece calitatea alimentației are o însemnătate foarte mare pentru sănătate”, explică Valentina Belous.

Totuși, dacă gravida contractează infecții grave, care pot fi tratate doar cu ajutorul antibioticelor, atunci ea fie renunță la sarcină, fie își asumă riscul de a naște un copil bolnav.

“Când depistăm astfel de situații, examinăm minuțios gravida. Și dacă rezultatele investigațiilor medicale arată o înrăutățire a stării de sănătate, îi explicăm pacientei riscurile asupra copilului. Iar femeia decide dacă păstrează sau nu sarcina”.

Anul trecut, peste trei mii de femei au suferit avorturi spontane. În același timp, din cauza malformațiilor congenitale, au murit 100 de bebeluși.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version