- Nu mai reții apa
Atunci când diminuezi cantitatea de carbohidrați pe care o ingerezi, primul lucru pe care îl observi este cât de repede pierzi în greutate. Nu este însă vorba de țesut adipos, ci de apă.
- Ai mai puține pofte
Carbohidrații rafinați sunt faimoși pentru faptul că duc la creșterea necontrolată a cantității de zahăr din sânge pentru ca apoi aceasta să scadă brusc și dramatic. Acest carusel activează centrii dependenței din creier, ducând la apariția… poftelor. Semințele integrale, bogate în fibre previn această situație.
- Scade riscul apariției bolilor de inimă și a diabetului
Un studiu din 2014 a arătat cum carbohidrații rafinați fac ca nivelul acizilor grași din corp să crească și, implicit, să genereze riscul apariției bolilor de inimă și de diabet de tip 2.
- Ai mai puțină energie
Semințele integrale reprezintă o sursă minunată de fier, magneziu și vitamina B, toate esențiale pentru menținerea unui nivel optim de energie în organism. Lipsa acestor vitamine, inclusiv a magneziului, duce la încetinirea activității celulelor.
- Apare constipația
Semințele integrale reprezintă o sursă importantă de fibre. Fibrele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, reduc riscul apariției obezității și al bolilor cronice și previn constipația.
- Ai toane
- Nu ai randament la sală
Carbohidrații reprezintă principala sursă de energie pentru exercițiile la sală. Renunță la carbohidrați și aceasta va scădea, ceea ce îți va diminua considerabil capacitatea și rezistența la efort.
Așadar, secretul constă în selecția carbohidraților incluși în alimentație. De asemenea, trebuie să ținem cont atât de nevoile organismului, cât și de clasificarea lor.
Având în vedere compoziția chimică și modul în care acționează, carbohidrații se clasifică în carbohidrați simpli cu asimilare rapidă (răi) și complecși cu asimilare lentă (buni).
Carbohidrații simpli, paradoxal, dar cresc nivelul glicemic și produc descărcări mari de insulină în organism, iar dacă se află în cantitate prea mare în organism, excesul este convertit în grăsime. Acest lucru duce mai departe și la creșterea nivelului de colesterol și de trigliceride în sânge, sporind riscul bolilor cardiovasculare și diabetului zaharat de tip 2. Acest tip de carbohidrați se găsesc în special în produsele rafinate, precum făina albă sau orezul decorticat, acestea fiind și bogate în zaharuri ce favorizează creșterea în greutate.
Sursa: healthy.ro