La naștere, creierul unui bebeluș conține 100 de miliarde de neuroni. În primii ani de viață, un copil trece printr-o perioadă uimitoare, având peste un milion de conexiuni neuronale în fiecare secundă. Această dezvoltare este influențată de o mulțime de factori, inclusiv de relațiile micuțului cu cei din jur, experiențele și mediul care îl înconjoară. Nu în zadar se spune că cei mici au creierul precum un burete, care absoarbe toată informația. Capacitățile unui copil sunt incredibile, mult mai mari decât își pot imagina adulții. Într-un mediu favorabil, creierul micuțului are mai multe șanse să se dezvolte bine și să-l transforme într-o persoană inteligentă. O pregătire bună pentru o educație corectă începe încă de la conceperea copilului, când părinții trebuie să învețe să îi ofere celui mic un început corect de viață și să-i asigure o dezvoltare eficientă. Mai mult, creierul este precum un mușchi. Cu cât mai mult este pus la treabă, cu atât își mărește capacitatea de funcționare. Așadar, există mai multe mici secrete care trebuie implementate pentru a crește un copil deștept.
Fumatul în sarcină este strict interzis
Pentru a-i asigura unui bebeluș un început de viață sănătos, fumatul în sarcină este complet contraindicat. La fel de important este ca viitoarea mamă să nu fie expusă fumatului pasiv. Regula este valabilă și după naștere, în primii ani de viață. Fumatul are o mulțime de efecte adverse asupra copiilor. Substanțele chimice dăunătoare conținute în fumul de țigară sunt distructive pentru dezvoltarea creierului micuțului aflat încă în burta mamei. Atunci când o femeie fumează în timpul sarcinii, cocktailul toxic ajunge în sânge, care este singura sursă de oxigen și substanțe nutritive pentru embrion. Acest lucru stopează dezvoltarea micuțului. Un studiu publicat în 2015 în Acta Paediatrica a demonstrat că fumatul în timpul sarcinii oprește buna funcționare a sistemului nervos al copilului și are efecte adverse grave asupra creierului. Pe viitor, un copil expus fumului de țigară în perioada prenatală poate avea tulburări de comportament, nivel scăzut al IQ-ului și chiar boli mintale.
Alăptatul
Laptele matern este foarte important pentru nou-născuți. Acesta nu doar formează imunitatea sugarului, ci îl ajută să se dezvolte. Grăsimile și colesterolul bun din laptele matern sunt foarte importante pentru creierul bebelușului. O cercetare din 2010, publicată în Pediatric Research, a arătat că micuții alăptați la sân au funcțiile cognitive mai dezvoltate decât cei hrăniți artificial. Acest lucru este valabil în special în cazul băieților. Un alt studiu, din 2016, a demonstrat că micuții născuți prematur, alăptați în prima lună de viață, au anumite regiuni ale creierului mai dezvoltate decât cei care primesc lapte praf. Mai mult, aceștia au nivel mai ridicat al IQ-ului și memorie mai bună.
Muzica
Introducerea timpurie a muzicii în viața copilului poate contribui la dezvoltarea lui. Muzica este foarte bună pentru sănătatea cognitivă a sugarului. De fapt, aceasta contribuie la secretarea dopaminei, hormonul care produce plăcere și ne motivează să învățăm și să descoperim lucruri noi. Muzica poate transforma învățatul în ceva distractiv și ajută copiii să prindă mai ușor chestiile noi. Orele de muzică de la o vârstă fragedă pot ajuta foarte mult la dezvoltarea creierului copilului. Un studiu din 2006 a demonstrat această legătură. Oamenii de știință au scos la iveală și faptul că micuții care iau lecții muzicale au o memorie mai bună, reușită mai bună la școală și sunt mai creativi. O altă cercetare, din 2013, a demonstrat că orele de muzică sunt mai eficiente dacă sunt luate înainte de vârsta de șapte ani. Specialiștii recomandă muzica încă în timpul sarcinii, pentru că bebelușul reacționează la aceasta când o aud din burtă. Deși nu există dovezi că aceasta îi influențează inteligența, totuși mai multe studii au demonstrat că micuții pot recunoaște melodiile pe care le-au auzit anterior. În general, este recomandată muzica clasică, atât în timpul sarcinii, cât și în primele luni de viață, pentru că este relaxantă. Un studiu din 2016 a mai arătat că muzica îi poate ajuta pe copii să învețe să vorbească.
Limitează timpul în fața ecranului
Niciun părinte nu trebuie să folosească televizorul, telefonul sau tableta pentru a-și liniști copilul. Micuțul nu trebuie ocupat cu desene animate sau jocuri, iar medicii interzic orice fel de ecran sub ochii copiilor până la vârsta de doi ani. În cazul celor mai mari, timpul trebuie limitat la câteva ore pe zi. Prea mult timp în fața ecranului scade funcțiile cognitive ale celor mici, le fură din vremea pe care o pot petrece cu jocuri creative și provoacă diverse probleme precum obezitatea, agresivitatea, tulburări de comportament și somn agitat. De asemenea, micuții interacționează mai puțin cu mediul și oamenii din jur, ceea ce le împiedică buna dezvoltare a creierului. Studiile au mai demonstrat că micuții care au acces la televizor sau computer înainte de vârsta de doi ani încep să vorbească mai târziu.
Cărțile
Cu cât mai devreme va învăța să citească, cu atât mai dezvoltat va fi copilul. Totuși, micuțul nu trebuie forțat. Părinții trebuie să-i dezvolte dragostea pentru lectură, să îl motiveze să se cufunde în aventurile ascunse printre paginile cărților. Cea mai eficientă modalitate în acest sens este citirea poveștilor înainte de culcare. Acesta trebuie să devină un ritual în fiecare familie. Observă ce îl atrage și citește-i cărțile care îl interesează. Începe această tradiție încă din primele luni de viață. Chiar dacă bebelușul nu va prinde firul poveștii și nu va înțelege cuvintele, acesta va fi atras de tonalitate și va începe să perceapă informații noi. Datorită acestui obicei, copiii vor deveni mai creativi și mai deschiși. Un studiu din 2015 a demonstrat că micuții care au ascultat cărți citite de părinți au funcțiile cognitive mai dezvoltate și învață să vorbească mai repede.
Exercițiile fizice
Sportul este important la orice vârstă, chiar și în cazul bebelușilor. La o vârstă fragedă, activitatea fizică joacă un rol crucial pentru o bună dezvoltare cognitivă. Sigur, nu este vorba despre forțarea micuțului, ci doar despre puțină mișcare în fiecare zi. Aceasta ajută la buna circulație a sângelui și, prin urmare, oxigenul ajunge la creier. Studiile recente au arătat că exercițiile fizice practicate încă din copilărie ajută la prevenirea bolilor mintale la vârsta adultă. De asemenea, mișcarea regulată dezvoltă memoria și motivează copiii să învețe mai bine.
Mâncarea sănătoasă
Obiceiul de a mânca corect trebuie dezvoltat încă din copilărie. Acesta este important nu doar pentru ca micuțul să fie sănătos din punct de vedere fizic, ci și pentru buna funcționare a minții. Ca să fie dezvoltat, creierul are nevoie de substanțe nutritive, care se găsesc în produsele sănătoase precum legumele, fructele, lactatele etc. Trebuie evitată mâncarea procesată și fast-food-ul, care nu au niciun aport nutritiv pentru copil și sunt pline de substanțe dăunătoare. Băuturile carbogazoase sunt cu îndulcitori artificiali, care împiedică creierul să se dezvolte corespunzător. Important este și modul în care mănâncă micuțul. Acesta trebuie lăsat să exploreze gusturi, să ia alimentele cu mâna pentru a-și dezvolta funcțiile motorice, pentru a simți texturile și pentru a înțelege cum să-și controleze coordonarea dintre ochi și mâini. Orice s-ar întâmpla, niciodată nu introduce televizorul în timpul mesei. Acesta îl va distrage și va împiedica dezvoltarea copilului.
Fără cafeină
Aceasta se găsește nu doar în cafea, ci și într-o mulțime de băuturi carbogazoase, în special cola, precum și în energizante și gume de mestecat. Nu-i oferi niciodată cafeină copilului, sub nicio formă. Aceasta împiedică formarea conexiunilor neuronale, foarte importante pentru creșterea corectă a micuțului. Consumul de cafeină afectează comportamentul copilului și îi poate provoca tulburări la nivelul creierului care îl vor afecta și la maturitate.
Jucării pentru creativitate
Piața abundă în jucării, dar cele mai multe dintre acestea ar putea dăuna dezvoltării copilului. De aceea, alege corect obiectele care îl distrează pe cel mic. Nu te zgârci atunci când vine vorba despre o jucărie care îl poate ajuta să descopere lumea, să cunoască lucruri noi și să devină mai creativ. Jucăriile îl vor ajuta să comunice, să aibă memorie mai bună și să se dezvolte din punct de vedere emoțional.
Timpul petrecut cu micuțul
Probabil cea mai importantă regulă este să petreci cât mai mult timp lângă copil. Acesta va deveni deștept doar dacă părinții vor acorda atenția suficientă pentru dezvoltarea lui. Mâncați împreună, jucați-vă, ieșiți la plimbare, cântați și citiți cărți. Chiar din primele zile de viață, comunicați cu micuțul. Arătați-i lumea din jur, spuneți-i cum se numesc obiectele din jurul său. Apoi, când începe să vorbească, trebuie să aveți răbdare să îi răspundeți corect și clar la toate întrebările. Nu uitați niciodată că tot ce îi spuneți îi poate marca viitorul.