Emedicina Post Bine de știut Cele mai mari greșeli pe care le faci când vrei să slăbești

Cele mai mari greșeli pe care le faci când vrei să slăbești

Young healthy woman with fruits and vegetables. Diet.

DietCând te pomenești cu șunculițele deasupra pantalonilor, iar rochia preferată nu te mai încape, iei decizia de a slăbi. De cele mai multe ori îți spui că de „luni” nu mai mănânci și că te apuci de sport. Problema e că după o zi sau două în care îți ții promisiunea, îți cam piere cheful de diete draconice și cazi în plasa poftelor și lenei. Motivația dispare atunci când așteptările sunt prea mari și obiectivele nu coincid cu realitatea. Nu poți avea surpriza plăcută de a vedea pe cântar minus 10 kilograme într-o săptămână sau două. Când decizi să faci o schimbare, foarte important este un program bine pus la punct. Regulile trebuie respectate în proporție de cel puțin 90 la sută. Vă prezentăm o listă a celor mai mari greșeli pe care le faceți atunci când începeți o cură de slăbire.

Săritul peste mese. Obiceiurile în alimentație au un impact major asupra procesului de pierdere în greutate. Mulți cred că vor reduce cantitatea de calorii și vor slăbi mai repede, dacă vor sări peste mese. În realitate, însă, atunci când nu mâncăm la prânz, de exemplu, în mod sigur vom consuma mai multe calorii la cină.

De asemenea, obiceiul de a nu lua toate mesele principale ale zilei influențează negativ nivelul zahărului în sânge, metabolismul și energia organismului. Mai mult, un studiu al cercetătorilor americani a arătat că oamenii care nu iau micul dejun prezintă un risc mai mare de obezitate, iar acest lucru este cel mai grav în cazul adolescenților. Așa că este imperativ necesar să mâncați la intervale regulate și să respectați mesele principale ale zilei.

Te bazezi pe produse „fără zahăr”. Mulți dintre noi devin victime ale marketingului și se prind în plasa produselor cu etichete pe care sunt inscripționate cuvintele magice „fără zahăr”. Astfel de alimente ar putea conține însă multe grăsimi și calorii ascunse în îndulcitorii artificiali. Mai mult, atunci când consumi astfel de produse și nu îi oferi organismului cantitatea necesară de zahăr, te poți pomeni sleit de puteri, iar acest lucru nu te poate ajuta să slăbești. De asemenea, produsele etichetate drept „fără grăsimi” tot nu sunt o soluție, pentru că organismul tău are nevoie de grăsimi sănătoase pentru a supraviețui. Băuturile carbogazoase dietetice sunt pline de îndulcitori artificiali, care vor stârni și mai mult pofta de mâncare și îți vor inhiba senzația de sațietate. Mai mult, din cauza unor astfel de produse nesănătoase ţi se poate îmbolnăvi inima, stomacul, ficatul și pancreasul.

Somnul insuficient. Somnul este unul dintre cei mai importanți factori pentru o viață sănătoasă și un aliat pentru a obține o siluetă de invidiat. Dormitul insuficient duce la creșterea secreției hormonului stresului, numit cortizol, iar acesta favorizează depozitarea grăsimilor. De asemenea, atunci când te odihnești insuficient pari flămând non-stop și asta pentru că este destabilizată secreția leptinei și grelinei, hormoni care reglează pofta de mâncare. Pentru a slăbi în ritm normal ai nevoi de cel puțin 7-8 ore de somn pe noapte.

Te stresezi prea mult. Atunci când ești stresat, creierul îți instruiește celulele să elibereze cât mai mult cortizol, un hormon care îți provoacă binecunoscuta poftă de ceva delicios, în special de dulce, fast-food și alte alimente nesănătoase. Mai mult decât atât, acest hormon direcționează mai multă grăsime către depozitele dinspre abdomen. Sigur că nu poți să elimini complet stresul din viața ta, dar ai capacitatea de a menține nivelul de cortizol în limitele normale, folosind diferite tehnici de relaxare și ignorând factorii care te fac prea nervos.

Ignori proteinele. Proteinele sunt printre substanțele nutritive esențiale în menținerea greutății sub control. Mulți ignoră acest lucru atunci când se apucă de slăbit și se apucă de diete care nu aduc niciun rezultat. Alimentele bogate în proteine sunt bune pentru că sunt sățioase, te țin departe de dulce și previn depozitarea grăsimilor. Datorită unor astfel de produse nu te vei înfometa și vei rămâne sănătos.

Hidratare insuficientă. Multe „preparate-minune” pentru slăbit nu fac decât să te deshidrateze, iar cele câteva kilograme pierdute în două zile sunt, de fapt, apa pe care ai eliminat-o din organism. Aceasta este o mare greșeală, pentru că atunci când ești suficient de hidratat, îți este mai puțin foame. De multe ori confundăm senzația de foame cu cea de sete, pentru că ambele își au originea în aceeași regiune a creierului, în hipotalamus. Așa că, în loc să mănânci ceva data viitoare când crezi că ești flămând, bea un pahar cu apă, ar putea fi vorba despre necesitatea organismului tău de a fi hidratat. Totodată, cu cât mai multă apă plată vei consuma, cu atât mai puțin tentat vei fi de băuturi carbogazoase dulci și sucuri care conțin foarte mult zahăr.

Te bazezi doar pe sport. O mare greșeală pe care o fac unii oameni este atunci când cred că doar sportul îi poate ajuta să slăbească. Da, activitatea fizică este necesară pentru a pierde în greutate, dar dacă aceasta nu este combinată cu un regim alimentar corect și alte schimbări în viața ta cotidiană, atunci poți uita de slăbit. Cei care sunt novice în sport, de foarte multe ori, îl supraestimează, crezând că o oră de alergat le va arde caloriile conținute în prăjitura savurată aseară. Mai mult, unii chiar își oferă recompense pentru exercițiile fizice practicate, consumând o groază de calorii atunci când revin de la sală. Acest lucru duce la kilograme în plus, nu la slăbit.

Fă aceleași exerciții fizice în fiecare zi. Dacă te-ai apucat de sport trebuie să știi că există o regulă foarte importantă: organismul uman are capacitatea de a se adapta. Atunci când faci aceleași exerciții fizice în fiecare zi, fără a schimba grupul de mușchi, fără a mări performanța și rezistența, corpul se obișnuiește și procesul tău de slăbire se va bloca. 

Prea multă indulgență în weekend. După o săptămână în care ai ținut un regim strict, în weekend devii leneș și îți permiți prea multe. E o mare greșeală, pentru că îți poți da peste cap tot procesul de slăbire și poți pune capac pe tot efortul depus în zilele anterioare. De obicei, la sfârșitul săptămânii, oamenii consumă alcool și mănâncă alimente mult mai bogate în calorii, iar acest lucru înseamnă noi kilograme în plus.

sursa: top10homeremedies.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version