Studiile efectuate în Austria, Canada, Statele Unite și Argentina au demonstrat că legislația care interzice fumatul în locurile publice nu a avut impact negativ asupra nivelului vânzărilor și veniturilor în restaurante, baruri, cluburi sau hoteluri. În capitala Argentinei, Buenos Aires, de pildă, dimpotrivă, câștigurile în astfel de localuri au crescut cu 10 la sută după implementarea legii antifumat.
Iar în statul american Washington, profitul barurilor și tavernelor s-a majorat cu peste 100 de milioane de dolari.
În Noua Zeelandă, la doar un an după intrarea în vigoare a interdicțiilor fumatului în locurile publice, numărul turiștilor a crescut cu 1,5 la sută. Prin urmare, industria turistică i-a adus statului, în acel an, venituri mai mari de trei la sută.
De asemenea, legea antifumat reduce costurile pentru tratamentul fumătorilor. Conform Societății Americane a Actuarilor, anual, în lume, statele cheltuiesc în acest scop aproape cinci miliarde de dolari.
În mai multe țări, situația s-a schimbat spre bine, după interzicerea fumatului în locurile publice. De exemplu, la New – York, numărul spitalizărilor din cauza atacului de cord acut provocat de țigări s-a redus cu aproape 4000 de cazuri. Acest fapt a permis economisirea a 56 de milioane de dolari.
În același timp, 200 de companii din Scoția au înregistrat pierderi în valoare de 40 de milioane de lire sterline, din cauza absenteismului angajaților fumători.
Fumătorii nu-și vor mai putea aprinde o țigară în locurile publice începând din 31 mai.
Sursa: www.tobaccofreecenter.org