Un studiu american a descoperit că există o asociere semnificativă între consumul de cantități mari de alimente ultraprocesate, în special cele cu îndulcitori artificiali, și depresie, transmite The Guardian, preluat de Digi24.
În ciuda datelor extinse care leagă alimentele ultraprocesate cu sănătatea fizică proastă și boli, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și creșterea tensiunii arteriale, acesta este primul studiu amplu care sugerează cum consumul de alimente și băuturi ultraprocesate, în special a celor care includ îndulcitori artificiali, ar putea crește cazurile de depresie.
Care sunt alimentele procesate și ultra-procesate?
Înainte de această întrebare, mulți oameni se vor gândi la prăjituri, gustări, băuturi răcoritoare… Dar se pare că aproape toate alimentele pe care le consumăm sunt procesate. Definiția prelucrării produselor alimentare este: „toate operațiunile prin care alimentele crude devin adecvate pentru consum, preparare sau depozitare”. Prelucrarea poate fi foarte simplă sau foarte complexă.
Tipurile de alimente procesate:
Alimente prelucrate minim: Sunt alimentele preparate pentru a facilita consumul lor. De exemplu, fructele uscate fără coajă (nuci, migdale, alune) și legume sau legume gata pentru consum sau preparate (spălate și tăiate în salată), fără vreun fel de ingrediente adăugate.
Alimentele supuse unui anumit tip de tratament: Sunt acele alimente care au fost afectate de un proces tehnologic. Acesta ar fi cazul alimentelor congelate sau gătite, cum ar fi conservele (ton sau alt pește), legumele congelate etc.
Alimente cu ingrediente adăugate: În acest caz, vorbim despre alimente care includ anumiți aditivi care le modifică sau îmbunătățesc proprietățile pentru a le îmbunătăți aroma sau aspectul. Acesta este cazul îndulcitorilor, coloranților și conservanților, foarte ușor de găsit, de exemplu, în sosurile preparate.
Alimente foarte procesate: Alimentele care sunt adecvate consumului imediat și care trebuie supuse unui nivel ridicat de prelucrare. De exemplu, prăjituri, dulciuri, chips-uri de cartofi, cereale, carnați etc.
Alimente ultra procesate: Acesta este cazul alimentelor și a altor feluri de mâncare gata a fi introduse în cuptorul cu microunde, ca și în cazul pizzelor congelate.
Folosind date dintr-unul dintre cele mai mari studii despre sănătatea pe termen lung a femeilor din SUA, cercetătorii de la spitalul general din Massachusetts și de la școala de medicină din Harvard au examinat dietele și sănătatea mintală a peste 30.000 de femei de vârstă mijlocie, în principal caucaziene, între 2003 și 2017, care nu au suferit de depresie.
Autorii au estimat amploarea totală a consumului de alimente ultraprocesate, precum și tipul de alimente, cum ar fi alimente cu cereale ultraprocesate, gustări dulci, preparatele pentru microunde, grăsimi și sosuri, produse lactate ultraprocesate, gustări sărate, carne procesată, băuturi și îndulcitori artificiali.