Oftalmologul pentru copii Corina Magdei îi sfătuiește pe părinți să nu lase copiii la computer până la vârsta de cinci ani. În opinia medicului, cei mici pot folosi tableta și telefonul mobil abia când merg la școală. Cât privește timpul petrecut de un copil de vârstă preșcolară în fața ecranului, Corina Magdei spune că acesta nu trebuie să stea în fața televizorului decât două ore pe zi, iar la computer – maximum 20 de minute.
Pericolul acestor dispozitive vine de la așa-numita lumină albastră pe care o emit. Aceasta afectează sănătatea ochilor, deoarece provoacă leziuni ale retinei și cristalinului. Copiii, mai ales cei de până la 14 ani, sunt mai expuși acestui pericol, deoarece cristalinul lor nu este foarte bine adaptat rolului de filtrare a luminii. Unele studii au demonstrat o legătură între cataractă și lumina albastră, dar această ipoteză încă se mai cercetează. Oftalmologul Corina Magdei precizează: ”Aceste dispozitive sunt periculoase pentru că provoacă dezvoltarea miopiei, care avansează și se agravează în timp. În afară de aceasta, din punct de vedere al sistemului nervos, copilul va fi mai suprasolicitat, mai obosit”.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, după anul 2050, jumătate din populația planetei va avea miopie.
Doctorii ne sfătuiesc ca distanța optimă dintre ochi și monitorul unui computer să fie de cel puțin 60 de centimetri. În cazul laptopurilor, aceasta poate fi mai mică, doar că trebuie să luăm în calcul regula potrivit căreia: cu cât ecranul este mai mare, cu atât distanța trebuie să fie mai mare. Pentru tablete se recomandă o distanță de 30-40 de centimetri, iar pentru smartphone-uri – în jur de 25 de centimetri. În cazul televizoarelor, trebuie să stai la o depărtare de cinci ori mai mare decât diagonala acestora.
Potrivit oftalmologului Corina Magdei, monitoare total inofensive pentru sănătate nu sunt. ”Nu ar trebui să avem încredere în cei care spun sau scriu că ecranul îți protejează vederea. Este un mit. Atunci când te afli la o distanță mică de monitor sunt implicate alte mecanisme de vedere, precum mușchii ciliari, care intră în spasm, din acest motiv tipul monitorului nu are însemnătate. Copilul nu trebuie să stea mult timp la o distanță mică în fața unui ecran cu o imagine mică”, a mai menționat oftalmologul.
Cea mai bună soluție, potrivit specialiștilor, este obișnuirea copiilor cu un alt mod de viață. ”Părinții ar trebui să petreacă cel puțin două pe zi cu copiii, pe terenul de joacă, în parcuri. Când cel mic stă mai mult în încăpere, uitându-se la telefonul mobil, calculator, tabletă, laptop televizor etc., se dezvață să privească în depărtare. În consecință, ochii se îmbolnăvesc. Este interzisă și folosirea de către copii a tabletei sau a telefonului în mașină, pentru că, în mișcare, apare un efort suplimentar pentru ochi, care agravează spasmul acomodativ”.
De asemenea, părinții trebuie să-și ducă micuții regulat la oftalmolog, pentru a putea trata la timp problemele de vedere. Potrivit Corinei Magdei, ochii copilului trebuie examinați de medic cel puțin o dată pe an.