Nutriționiștii și medicii ne recomandă să fim foarte atenți la ce și cât mâncăm de sărbători. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că toate bucatele tradiționale de pe masa de Paște și nu numai sunt greu de digerat.
Medicul ne mai îndeamnă ca în Ziua Învierii să consumăm doar un ou, dar pe care să nu-l combinăm cu maioneză. Cât despre pască și cozonac trebuie să le mâncăm în felii mici, la desert, cu fructe. Totodată, pe masa de sărbătoare trebuie puse multe produse de origine vegetală, adică fructe, legume și cereale. ”Toate bucatele din carne trebuie combinate cu legume, iar salatele ar fi bine să fie gătite cu uleiuri vegetale, ca să fie mai ușor de digerat. Și faceți multă mișcare! Nu stați ore în șir la masa îmbelșugată, ridicați-vă cât mai des, în caz contrar ar putea să vi se facă rău. De asemenea, aveți mare grijă la ce beți. Consumați alcool în cantități moderate, înlocuiți băuturile carbogazoase cu apa plată”, a mai spus Luminița Suveică.
Mulți moldoveni nu țin însă cont de sfaturile medicilor. În consecință, mulți își petrec sărbătorile pascale la spital.
Medicul infecționist al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” din Capitală, Paulina Jîmbei, a menționat pentru emedicina.md că: ”Numărul intoxicaților în perioada sărbătorilor pascale crește. Ca să nu se întâmple asta, evitați alimentele bogate în grăsimi. Cei cărora le place carnea, ar trebui să consume mai întâi jumătate de porție, gătită la aburi, după care poate consuma bucăți mici de carne prăjită. Dacă faceți abuz, riscați să faceți pancreatită, colecistită acută sau colite”.
Medicii mai spun că cele multe cazuri de intoxicație sunt înregistrate în perioada Paștelui Blajinilor. Și asta deoarece, mulți consumă alimente la cimitir, după ce au stat ore în șir la soare. Cât despre mâncarea rămasă după sărbători, aceasta trebuie ținută în frigider, în casolete, pentru o perioadă scurtă.
Și reprezentanții Agenției pentru Siguranța Alimentelor vin cu mai multe recomandări pentru evitarea intoxicațiilor. Astfel, consumatorii sunt sfătuiți să cumpere alimente din locuri autorizate, să citească cu atenție eticheta, să verifice ambalajele, să acorde atenție igienei personalului din magazine și să păstreze alimentele conform indicațiilor producătorului, aplicate pe ambalaj.