Peste 160 de cazuri de boli diareice acute au fost înregistrate, săptămâna trecută, în Capitală. Deși numărul cazurilor este într-o ușoară descreștere, infecțiile rămân o problemă pentru copiii din Chișinău, dar și din țară. Asta pentru că 115 din numărul total de cazuri, adică peste 70 la sută, au fost înregistrate în rândul copiilor și adolescenților.
Potrivit unui raport semnat de epidemiologul Secției Epidemiologie generală a bolilor transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate publică din Capitală, Nicolae Tureatcă, în perioada de referință au fost internați 95 de bolnavi, rata spitalizării fiind de puțin peste 65 la sută.
Mâinile murdare, sursa primară a infecțiilor
Potrivit Adrianei Jitari, medic epidemiolog al secției Epidemiologia generala a bolilor transmisibile din cadrul CSP Chișinău, din punct de vedere al incidenței, pe primul loc se plasează bolile diareice, care sunt provocate de mâinile contaminate. Ele se caracterizează prin simptome de diaree și deshidratare, creând un real pericol pentru viață, în special pentru cei mici.
Infecțiile cu enterovirusuri sunt extrem de periculoase din două considerente: provoacă boala diareică și posibile complicații la nivelul sistemului nervos central. Hepatitele A și E se propaga și ele prin mâini nespălate. Tot prin mâini murdare ne îmbolnăvim de toxoplasmoza, toxocara canis, toxocaroza – boli luate de la animale.
Spălatul pe mâini reduce cu până la 50 la sută riscul îmbolnăvirilor
Potrivit medicilor, simplul act de spălare pe mâini ar putea reduce semnificativ riscul de infecții diareice cu 30-50 la sută, iar cel de infecții respiratorii cu 21- 45 de procente. Spălatul pe mâini este cel mai bun mod de a opri răspândirea germenilor și cea mai eficientă tehnică pentru protejarea sănătății publice și individuale.
Mai multe detalii despre când și cum ne spălăm pe mâini aflați aici.