Veste bună pentru cuplurile infertile din țara noastră, care dețin poliță de asigurare medicală. Ministerul Sănătății a aprobat Regulamentul care le oferă posibilitatea familiilor care nu pot concepe copii, să beneficieze gratuit de o procedură de fertilizare in vitro. Cuplurile interesate sunt îndemnate să pregătească dosarele și să le depună la Comisia de evaluare.
„Vorbim, deci, de o șansă pe care statul vrea să o acorde acestor cupluri: de a avea copii și de a avea o familie împlinită. Sigur, în luarea acestei decizii am ținut cont și de problema demografică din țara noastră, care arată o scădere continuă a natalității”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Pentru început, ambii parteneri trebuie să se adreseze medicului de familie. Acesta va deschide un dosar și va elibera bilete de trimitere pentru efectuarea investigațiilor medicale, dar și pentru consultații la medicii urologi și ginecologi. Odată completat, medicul de familie va oferi dosarul familiei. La rândul său, aceasta va trebui să-l depună la Comisia de evaluare, care activează în incinta Centrului de sănătate a reproducerii și genetică medicală, situat pe strada Burebista 93 din Capitală.
„Mă bucur foarte mult că am putut să luăm această măsură, care vine în sprijinul mai multor familii din țara noastră. Foarte multe cupluri infertile din Moldova nu-și pot permite costurile unei proceduri in vitro, iar prin sprijinul pe care îl acordăm, aceste familii primesc o șansă de a avea copii. În calitate de părinte, în primul rând, și ca ministru, în plan secund, îmi dau seama cât de important este acest lucru”, a adăugat ministrul Sănătății.
Conform statisticilor Centrului „Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală”, în prezent, aproximativ 140 de mii de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile, iar în 3000 de cazuri, problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. Între anii 2012-2014, în țara noastră au fost efectuate aproximativ 1500 de fertilizări in vitro. În această perioadă, aproape 300 de cupluri au efectuat procedura peste hotare. Totodată, în ultimii doi ani, au fost realizate aproximativ 1400 de proceduri în țară și 40 peste hotare.