Așadar, doctorii au anunțat-o că fătul suferă de transpoziția vaselor mari,
congenitală care constă în inversarea celor mai importante artere ale organismului uman – aorta și artera pulmonară. Prin urmare, fără ca să-i dea prea multe explicații sau să o consoleze, medicii de la Tiraspol au sfătuit-o să avorteze, neacordându-i nicio șansă copilului. Și astea nu au fost singurele ”îndrumări”. ”Mi-au recomandat ferm să întrerup sarcina, iar dacă voi accepta să-l păstrez, atunci copilul se va asfixia la naștere. Mai mult, specialiștii de la Tiraspol mi-au spus că nu trebuie să apelez la ajutorul medicilor de la Chișinău, pentru că va fi în zadar, întrucât sunt neprofesioniști. Va fi o pierdere de timp și bani, iar copilul oricum va muri”, ne-a mărturisit Cristina Marinova.
Cei doi soți n-au mai așteptat mult și au mers la Chișinău. Doctorii din Capitală i-au supravegheat sarcina și i-au pregătit moral pe părinți că bebelușul va fi operat, în primele două săptămâni de la naștere. Așa s-a și întâmplat.
La mijlocul lui martie, Cristina Marinova a adus pe lume un băiețel. Micuțului i-au fost administrate perfuzii, ca să fie menținut în viață, până la operație. Pericolul cel mare a trecut însă în ziua în care o echipă de medici, în frunte cu Oleg Repin, cardiolog și chirurg de la Spitalul Clinic Republican i-au făcut intervenția chirurgicală.
„Operația a durat patru ore. Transpoziția vaselor mari este o boală rară. Anual, sunt efectuate aproximativ zece intervenții chirurgicale de acest fel. Am făcut această operație pentru a doua oară, după o pauză de cinci ani și a fost cu succes, ceea ce mă bucură nespus. După asta, putem vorbi despre un copil sănătos”, a declarat Oleg Repin.
Operația băiețelului Cristinei Marinova a costat aproape 80 de mii de lei, bani care au fost alocați din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.