Emedicina Post Actualitate Din 1 noiembrie, pacienții cu diabet au acces gratuit la alte dispozitive medicale

Din 1 noiembrie, pacienții cu diabet au acces gratuit la alte dispozitive medicale

Pacienții care suferă de diabet au, din 1 noiembrie, acces gratuit la încă un model de test și lanțetă pentru determinarea glucozei în sânge. Acestea sunt incluse în lista dispozitivelor medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM).

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), persoanele cu diabet vor putea să aleagă în farmacii din 11 modele de teste și opt modele de lanțete.

De asemenea, pacienții vor putea beneficia gratuit de un model performant de pungă colectoare pentru stome intestinale și urinare, deoarece, din 1 noiembrie, rata de compensare a acestui dispozitiv a fost majorată de la 50% la 100%. Pentru compensarea integrală a modelului respectiv de pungă colectoare vor fi alocați circa 500 de mii de lei, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Decizia de a majora rata de compensare și a numărului de dispozitive medicale compensate a fost luată de Consiliul pentru dispozitive medicale compensate cu scopul de a crește accesul persoanelor asigurate la produse farmaceutice acoperite de asigurarea medicală obligatorie.

Potrivit datelor statistice prezentate în 2022 de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în ultimii zece ani, în Republica Moldova numărul de cazuri de diabet s-a dublat.

Datele ANSP mai arată că în țara noastră cota diabetului din toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolice este în jur de 47%. În ultimii ani, comparativ cu alte țări europene, în Moldova ritmul de îmbolnăvire prin diabet, dizabilitate și mortalitate generate de diabet a crescut considerabil.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și activă dacă își pot gestiona maladia.

 

Exit mobile version