Otitele netratate sau traumatismele precum accidentele rutiere pot produce o patologie cerebrală foarte rară, dar deosebit de periculoasă și greu de diagnosticat: fistula durală arterio-venoasă. Chirurgii endovasculari ai Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au salvat viața unei femei din Moldova, apelând la o procedură medicală complexă.
Femeia are 62 de ani și a fost diagnosticată cu o fistulă arterio-venoasă durală, după doi ani de dureri îngrozitoare de cap. Această boală reprezintă o legătură anormală între arterele și venele creierului. Ele se pot forma la câteva săptămâni sau luni în urma unei otite sau tromboze fie a unei vene cerebrale, fie în urma unui puternic traumatism cerebral, cum ar fi accidentul de mașină. Medicii spun că astfel de fistule sunt greu de diagnosticat chiar și în urma unor investigații serioase, de înaltă calitate imagistică, deoarece au un aspect confuz. Pentru un diagnostic cert, pacienții trebuie îndrumați să facă angiografia cerebrală.
Care sunt simptomele acestei boli?
În primul rând, este vorba despre un zgomot în urechi, pe care pacienții îl pot percepe noaptea, seara sau când este liniște. De asemenea, la nivelul uneia dintre urechile interne se simte o pulsație puternică. Totodată, pacienții suferă de dureri foarte mari de cap, care persistă în ciuda unui tratament antiinflamator sau împotriva durerii. Aceste simptome sunt deosebit de alarmante și îi determină pe oameni să ajungă la o investigație imagistică, la neurolog sau neurochirurg și, în final, diagnosticul să fie stabilit în urma unei angiografii cerebrale.
Care este tratamentul fistulei arterio-venoasă durală?
Nu întotdeauna această patologie reprezintă o urgență medicală. Depinde de gradul fistulei, care este de la 1 la 5. Cele de gradul 3, 4 sau 5 sunt grave și este foarte important ca să fie tratate în lunile ce urmează, pentru a preveni o ruptură, o sângerare intracerebrală care poate fi fatală sau lăsa sechele neurologice și dizabilități. O fistulă arterio-venoasă durală poate fi tratată minim invaziv, cu ajutorul tehnicilor endovasculare, prin abord (cale de acces la organ) dublu, atât arterial, cât și venos și se închide fie prin plasare de spirale de platină, fie cu polimer, acele substanțe embolice care închid comunicarea dintr-un sistem de circulație cu presiune înaltă – arterele și un sistem de circulație cu presiune mică – venele. La nivelul fistulei, se ajunge cu catetere foarte mici, subțiri, fine, iar substanțele embolice înfundă practic fistula. Procedura poate dura mai multe ore, în funcție de complexitatea fistulei. Tratamentul neurochirurgical în astfel de proceduri nu se mai folosește.
Pacienta din Moldova a ajuns la spital plângându-se de zgomote insuportabile în urechi, dar și de cefalee.
„De doi ani, am auzit acest zgomot insuportabil. Nu puteam dormi, nu puteam să mă concentrez. Am fost diagnosticată cu migrenă. Permanent aveam dureri de cap. După un șir de investigații am aflat că am fistulă arterio-venoasă durală”, povestește pacienta.
Chirurgii endovasculari de la SCR au abordat acest caz medical ca fiind unul de o complexitate majoră. Ei au apelat la metoda neuro-endovasculară, folosind abord dublu atât arterial, cât și venos cu embolizare cu onyx (polimer) și sacrificarea sinusului bolnav.
„Rezultatul intervenției este unul bun. Complexitatea cazului constă în faptul că au fost foarte multe surse sau feeder-e arteriale care, din diferite părți, drenau în acest sinus și închiderea doar a unui feeder-e arterial nu era o soluție durabilă. De aceea, s-a recurs la combinarea transarterială și transvenoasă cu excluderea sinusului din circuit și embolizarea cu clei special onyx, care pătrunde în malformație, pentru a sigila configurația patologică și a trata boala” a explicat șeful Cabinetului Chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională, Sorin Barat.
Femeia spune că le este foarte recunoscătoare medicilor.
„Nu-mi vine a crede că pot dormi normal. În sfârșit, aud liniștea. Mă simt foarte bine. Chirurgii au mâini de aur. Le mulțumesc tuturor!”
Întrucât intervenția chirurgicală a avut loc cu succes, femeia a fost externată a treia zi după operație.