Muncesc mult, dar nu au o viață deloc uşoară. Jurământul lui Hipocrate nu le permite să se destindă, chiar şi atunci când sănătatea pacienților este în siguranță. În numele meseriei îşi sacrifică tot ce au mai sfânt – familia. Şi cu toate acestea, nu regretă alegerea făcută. Ei sunt eroi în fiecare zi, pentru că oferă oamenilor şansa de a trăi. De ziua lor, îşi doresc puțin: să fie remunerați pe masură şi respectați.
Valentina Rotaru este medic nefrolog şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A dedicat meseriei de medic peste 30 de ani din viață. Cele mai frumoase momente le-a trăit în perioada în care a activat la Institutul Mamei şi Copilului. “Nu este o mai mare satisfacție pentru un medic decât să-şi vadă pacientul sănătos. Emoțiile sunt foarte frumoase, atunci când constați că starea de sănătate a bolnavului, în fiecare zi, se îmbunătățeşte. Un pacient fericit este o realizare pentru un doctor. Asta confirmă că eforturile lucrătorului medical nu au fost în zadar, că sacrificiul a meritat”, a declarat Valentina Rotaru.
Aceleaşi sentimente sunt împărtăşite şi de Eugeniu Buceațchi, medic toxicolog-reanimator. Din copilărie a visat să devină doctor şi este sigur că în alt domeniu nu s-ar fi regăsit. Are responsabilități foarte mari, pentru că, deseori, în secția de toxicologie ajung pacienți în stare extrem de gravă. Or, reabilitarea acestor bolnavi nu este o muncă deloc uşoară. De Ziua Internațională a Lucrătorului Medical, Eugeniu Buceațchi îşi doreşte mai multă apreciere. “Sunt foarte mulțumit când pacientul pleacă acasă pe propriile picioare. Muncim până la epuizare, pentru a ne salva pacienții. Îmi doresc să fim, noi medicii, mai bine remunerați. Să nu fim nevoiți să lucrăm în mai multe locuri, pentru a ne întreține familiile. Sau şi mai rău, să luăm calea străinătății”, spune medicul.
De zece ani este alături de pacienți şi Victoria Babițchi, medic gastroenterolog. Pentru ea, a fi doctor nu este o meserie, ci un mod de viață. “Dacă un cetățean de rând salvează o viață, el se simte erou. Pentru un medic salvarea de vieți este însă o rutină. Este o muncă dificilă pe care o face zilnic. Este o plăcere să dăruim speranțe oamenilor şi să le fim de folos”, a declarat pentru e-medicina medicul Victoria Babițchi.Demult nu mai miră pe nimeni faptul că salariul unui medic, în special a unui începător, nu permite asigurarea unui trai decent. Tocmai de aceea, managerii instituțiilor medicale încearcă să-şi stimuleze angajații.
Potrivit Federației Sindicale „Sănătatea”, anul trecut, fiecare al treilea lucrător medical a fost apreciat pentru succesele obținute. Cei mai mulți, peste patru mii, au primit diplome de onoare. În acelaşi timp, 14 au fost decernați cu ordine şi medalii. Marea distincție, Ordinul Republicii, i-a fost conferită lui Andrei Testemițanu, directorul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală. În Republica Moldova, în sistemul medical, activează aproximativ 32 de mii de medici şi asistenți medicali.