Plăcintele, supa sau prăjiturile cu dovleac ne amintesc de copilărie și de bunici. Pe la sfârșitul toamnei, când este copt bine, bostanul oferă savoare deosebită bucatelor. Varietatea rețetelor este mult mai mare decât ne putem imagina. Îl putem pune în salate, coace la cuptor cu scorțișoară, putem face risotto sau paste cu dovleac de îți lasă gura apă. Totuși, pe lângă faptul că e delicioasă, această legumă de toamnă târzie este și foarte sănătoasă, pentru că este o sursă incredibilă de fibre, vitamine și minerale.
Îți păstrează vederea bună. O porție obișnuită de dovleac conține de două ori mai multă vitamina A decât doza zilnică recomandată, iar acest lucru contribuie semnificativ la îmbunătățirea vederii. Dovleacul este bogat în carotenoizi, compușii care îi conferă culoarea portocalie. Unul dintre aceștia este betacarotenul, un antioxidant puternic care îți protejează ochii.
Păstrează tinerețea. Betacarotenul este extraordinar și pentru piele, pe care o protejează de razele ultraviolete ce duc la apariția ridurilor. Pe lângă consumarea dovleacului, îl puteți folosi și în calitate de tratament cosmetic. Pentru o mască aveți nevoie de un sfert de ceașcă de piure de dovleac, un ou, o lingură de miere și o una de lapte. Amestecați și aplicați pe față. Așteptați 20 de minute și clătiți cu apă caldă. Este o mască tonifiantă și hidratantă, care îți va întineri tenul și îl va face mai luminos.
Bun pentru siluetă. Dovleacul este o sursă extraordinară de fibre, iar dacă la acest lucru adăugăm doar 49 de calorii la o porție, atunci obținem o gustare ușoară, dar care va ține de saț mai mult timp. Pulpa de dovleac conține vitamina T, numită carnitină. Aceasta accelerează metabolismul, ajută la arderea grăsimilor, duce la diminuarea țesutului adipos și la creșterea masei musculare.
Te apără de cancer. Fiind bogat în antioxidanți, la fel ca morcovul sau cartoful dulce, dovleacul este foarte bun pentru a proteja organismul de cancer. Și asta pentru că antioxidanții sunt foarte importanți în neutralizarea radicalilor liberi, care pot contribui la înmulțirea celulelor canceroase.
De mare ajutor după antrenament. Ai tot auzit că trebuie să mănânci banane după ce mergi la sală. Trebuie să știi, însă, că dovleacul conține mai mult potasiu decât bananele. Este vorba despre mineralul care ajută organismul să își recapete echilibrul electrolitic după depunerea unui efort fizic deosebit.
Vei dormi mai bine. Dovleacul este bogat în triptofan, un aminoacid care ajută organismul să producă melatonină, un hormon care vă ajută să dormiți mai bine, și serotonină, hormon care vă face să vă simțiți mai bine. Un alt compus important din dovleac este magneziul, mineral esențial pentru relaxarea sistemului nervos.