Numărul moldovenilor care suferă de afecțiuni ale sistemului osos și muscular crește alarmant în fiecare an. Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că peste 140 de mii de oameni au aceste boli, cu 20 de mii mai mulți decât acum cinci ani. Jumătate dintre aceștia cere ajutorul medicilor în stadii avansate ale bolii. Prin urmare, mulți rămân invalizi la vârsta aptă de muncă.
Medicii spun că dizabilitatea ar putea fi evitată, dacă oamenii nu ar ignora primele simptome ale maladiei. Este vorba despre durerile de spate și cele articulare, dar pe care majoritatea le consideră trecătoare. Articulaţiile reprezintă acele zone ale corpului uman prin care se unesc oasele, iar o cauză frecventă a durerilor articulare este artrita.
Nu a acordat atenție durerilor de spate nici Galina Marinescu, în vârstă de 56 de ani. Sunt șapte ani de când femeia nu mai poate munci. Reușește să meargă doar datorită tratamentelor care o costă, lunar, peste o mie de lei. Chiar și în aceste condiții nu este capabilă să facă nici cele mai ușoare treburi casnice. „În tinerețe am construit casă. Ridicam greutăți. Nu acordam atenţie sănătăţii. Ignoram durerile de spate. Credeam că vor trece”, ne-a spus Galina Marinescu.
Femeia a început tratamentele abia după ce durerile de spate s-au agravat, au devenit insuportabile şi a ajuns la spital cu ambulanța. Potrivit Lilianei Groppa, şefa Clinicii Reumatologie şi Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic Republican, aproape toţi bolnavii au fost internaţi într-o astfel de stare.
Alimentația nesănătoasă și maladiile netratate dăunează sistemului osos și muscular, avertizează doctorii.
„Constatăm că pacienții au ignorat boli precum infecțiile urinare sau genitale, afecțiunile imunitare sau amigdalitele. De asemenea, mulți au fost implicați în activități fizice grele sau au lucrat în condiții dăunătoare sănătății”, a mai precizat profesorul universitar.
Potrivit specialiștilor, consecințele grave ale acestor afecțiuni pot fi prevenite. Spre deosebire de alte maladii, în acest caz, simptomele sunt resimțite. Semnele se manifestă prin dureri, care apar în timpul nopții. Un alt indiciu este senzația de amorțeală și necesitatea de a schimba frecvent poziția corpului în somn.
Afecțiunile oaselor sunt tratate prin terapie medicamentoasă, combinată cu un regim alimentar echilibrat și exerciții fizice. Rezultate bune sunt obținute însă doar dacă maladiile sunt depistate în stadii incipiente.
Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că 11,4 la sută dintre moldoveni suferă de dizabilitate din cauza bolilor de oase netratate.