Emedicina Post Actualitate Fetița căreia medicii îi dădeau șanse nule de supraviețuire și-a revenit miraculos

Fetița căreia medicii îi dădeau șanse nule de supraviețuire și-a revenit miraculos

watermarked-IMG_1450Starea de sănătate a Evei, fetița care suferea de boli de rinichi, ficat și transpoziția vaselor mari  este în afara oricărui pericol și umple de fericire sufletele părinților săi. Fetița și-a revenit miraculos, spre surprinderea medicilor Spitalului Clinic Republican și celor din Ucraina, care au operat micuța la doar zece zile de la naștere.

Foto: Liviu Maniuc

Bebelușul are deja mai mult de o lună și o greutate de 3,6 kilograme. Șeful Secției Chirurgia Malformațiilor Cardiace Congenitale din cadrul SCR, Liviu Maniuc, a menționat pentru emedicina.md că: „Starea de sănătate a fetiței se îmbunătățește. La început, micuța nu avea nicio șansă de supraviețuire. Acum este un copil normal, analizele sunt bune. Cu toate acestea, va mai rămâne sub supravegherea medicilor. Ne-am atașat foarte mult de ea. Am depus efort maxim pentru a o salva”.

Totodată, șefa Secției Anestezie – Reanimare Malformații Cardiace Congenitale, Vera Dogotari, susține că: “S-a trecut la alimentația enterală, așa-zisa alimentație pe guriță, deoarece, până acum, micuța a fost hrănită prin vene”.

Foto: Sorina Ţurcan

Iar Sorina Ţurcan, mama Evei, a spus, ținându-și fetița în brațe, că este nespus de bucuroasă și recunoscătoare doctorilor că fetița ei și-a revenit. “Deja ne simțim mai bine și cred că în curând vom fi externate. Sunt medici și în Moldova, care pot face minuni. Le mulțumesc doamnei Vera, domnului Maniuc, doamnei Irina – medicul din Kiev că mi-au salvat copilașul.”

Anual, în Republica Moldova se nasc aproximativ zece copii cu transpoziția vaselor mari, o malformație congenitală care constă în inversarea celor mai importante artere ale organismului uman – aorta și artera pulmonară. Eva Ţurcan este al cincilea copil, cu o astfel de malformație, operat anul acesta de către medicii de la SCR. De cele mai multe ori, șansele de supraviețuire ale copiilor care se nasc cu astfel de defecte ale inimii sunt minime.

Sunt mai mulți factori care pot crește riscul îmbolnăvirii unui copil de transpoziția vaselor mari. Printre aceștia se numără bolile virale ale mamei, consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii, alimentația necorespunzătoare, factorii genetici ş.a.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version