Gastroenterologul Ina Cucoș a explicat pentru emedicina.md că: „Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă formă de deficit enzimatic intestinal. Este vorba despre dereglarea funcției de sinteză a lactozei în intestine”. Cu alte cuvinte, organismul nu are capacitatea de a digera și absorbi zahărul din lapte. Pentru a fi sintetizată la nivelul intestinului subțire, lactoza, care este un dizaharid, trebuie să fie scindată în glucoză și galactoză. În acest proces este implicată lactaza, enzima proprie organismului. În cazul oamenilor care au deficiență de această enzimă, lactoza nu este absorbită, ajunge în colon, unde este fermentată, iar din această cauză, în aproximativ jumătate de oră, apar simptomele intoleranței care creează disconfort. Manifestările neplăcute ale acestei afecțiuni sunt diareea, colicele abdominale, balonarea și greața.
Medicul Ina Cucoș spune că intoleranța la lactoză poate fi congenitală, adică se poate manifesta de la naștere, dar și dobândită, deci poate apărea pe parcursul vieții. Primul este foarte rar și se caracterizează printr-o incapacitate a intestinului nou-născutului de a produce lactaza. Acesta apare drept urmare a unei mutații genetice. Specialiștii atenționează însă mamele că în lume astfel de cazuri sunt la nivelul câtorva zeci, de aceea când este vorba despre sugari, simptomele care par ale intoleranței la lactoză ar putea fi ale altor boli.
În cazul intoleranței dobândite, aceasta poate apărea începând cu vârsta de doi ani, dar în majoritatea cazurilor se manifestă după șase-șapte ani, când organismul nu mai are nevoie de lapte așa ca în perioada imediat după naștere, când acesta era alimentul de bază. De fapt, mulți medici consideră că această deficiență de lactază este o consecință a creșterii organismului, calificând-o drept un fenomen fiziologic absolut normal.
Mai există și intoleranță dobândită secundară, care apare odată cu alte boli. După cum a menționat Ina Cucoș, aceasta se poate manifesta în cazul bolnavilor de gastroenterită, boala Crohn sau boala celiacă. În asemenea cazuri, afecțiunea este reversibilă și va dispărea după ce mucoasa intestinului se va reface.
Medicul Ina Cucoș spune că cel mai indicat test este cel genetic. ”Este o variantă foarte simplă pentru pacient, pentru că acest test poate fi efectuat oricând, nu este nevoie ca persoana care bănuiește că are intoleranță să consume lactate înainte de acest test, acesta nu este influențat de bolile asociate și permite diferențierea dintre intoleranța primară și cea secundară”, afirmă specialistul. De asemenea, pot fi efectuate anumite teste pentru măsurarea absorbției de lactoză în organism. În acest scop, pacientul trebuie să consume produse lactate pe stomacul gol, după care se măsoară cantitatea de glucoză și, în acest fel, este stabilit diagnosticul. O altă variantă este testul care măsoară hidrogenul în aerul respirat.