Parterul unui centru comercial din Capitală a devenit astăzi, pentru câteva ore, un centru medical improvizat, unde mai mulți doctori au demonstrat tehnici de acordare a primului ajutor în caz de urgență.
Timp de două ore, oamenii au avut posibilitatea să învețe cum să reacționeze și cum să acționeze în situații de risc. Specialiștii Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească au fost cei care le-au explicat doritorilor cum să evalueze corect respirația, pulsul sau tensiunea arterială a persoanei care are nevoie de ajutor medical. Potrivit lor, într-o situație critică, cel mai important este să nu intrăm în panică, deoarece într-o situație critică orice secundă contează.
Medicii au arătat și cum trebuie făcută corect resuscitarea cardio-pulmonară. Potrivit doctorilor, această procedură efectuată corect și la timp, chiar și de către cei care nu au pregătire medicală, poate salva viața unui pacient.
Iar actualii sau viitorii părinți au învățat cum să își salveze copii, care, de obicei, ajung mai des în situații de risc. În primul rând, medicii i-au instruit ce să facă atunci când un copil face un stop cardiorespirator. De asemenea, pentru că cei mici au tendința să pună totul în gură, cei prezenți au fost instruiți cum să acționeze în cazul în care copilul s-a înecat cu mâncare.
Cursurile de instruire au fost organizate la inițiativa Ministerul Sănătății, în colaborare cu Centrul Național de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească.
Astfel de cursuri vor mai avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare, într-un alt centru comercial din Capitală. Potrivit statisticilor, până la 90 la sută dintre victimele accidentelor ar fi supraviețuit, dacă cineva le-ar fi acordat primul ajutor calificat.