Leac pentru tuse. Mai multe studii recente au demonstrat că mierea este cel mai eficient leac pentru tuse. Acest îndulcitor natural este un tratament mai bun decât siropurile costisitoare de pe piață. O cercetare publicată în 2012 în revista „Pediatrics” a demonstrat că, în cazul copiilor bolnavi cu vârsta cuprinsă între unul și cinci ani, două lingurițe de miere înainte de culcare, au redus semnificativ crizele de tuse. Medicii spun că mierea alină tusea pentru că stimulează secreția de salivă, are efect emolient, ajută la expectorație și acționează ca un antibiotic ce distruge bacteriile care au atacat căile respiratorii. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea mierii în calitate de tratament pentru tuse și răceală, pentru că aceasta calmează iritația și formează o peliculă protectoare pentru gât. Mai mult, aceasta este cel puțin la fel de eficientă ca dextrometorfanul, o substanță sintetică antitusivă, folosită în majoritatea medicamentelor prescrise împotriva tusei, dar care are efecte adverse.
Somn liniștit. Pentru cei chinuiți de insomnii, o linguriță de miere într-un pahar cu lapte cald ar putea face minuni înainte de culcare. Chiar dacă este dulce, mierea nu crește nivelul de zahăr în sânge. În schimb, datorită gustului, aceasta stimulează secreția de serotonină, adică hormonul fericirii. Acest neurotransmițător este convertit în melatonină, compus chimic ce reglează somnul. Mai mult, mierea conține o serie de aminoacizi, inclusiv triptofan, care contribuie la calmarea organismului.
Stimulează memoria. Acest nectar dulce bogat în antioxidanți ajută la prevenirea distrugerii celulelor creierului. Un studiu din 2011 a demonstrat că mierea este un remediu eficient pentru conservarea memoriei și stimularea activității cerebrale. De aceea, este indicată o dată cu înaintarea în vârstă, pentru a păstra sănătatea mintală. Mai mult, mierea este bună pentru a ajuta organismul să absoarbă calciul din alimente, un mineral foarte important pentru buna funcționare a creierului.
Doza de energie. Mierea este indicată persoanelor care doresc să-și refacă forța fizică, pentru că ajută la revigorarea întregului organism. Un kilogram de miere conține același număr de calorii cu 1,7 kg de carne de vită, cu 50 de ouă, cu aproape șapte litri de lapte și cu aproximativ 40 de portocale. Este indicată primăvara, când oamenii suferă de astenie, deoarece conferă o doză de energie. Consumată în combinație cu fructe uscate și nuci, mierea este indicată persoanelor care se simt slăbite, lipsite de puteri. Mierea de floarea soarelui se consideră cea mai dătătoare de energie și este recomandată în caz de surmenaj.
Tratează rănile. Efectul antiseptic și analgezic al mierii este de mare ajutor în cazul unor răni, zgârieturi sau arsuri. Mai mult, aplicată pe suprafața afectată, are și proprietăți cicatrizante. Specialiștii spun că este la fel de eficientă precum tratamentul cu sulfadiazină de argint, o substanță activă care se conține în multe unguente prescrise pentru tratarea rănilor și arsurilor.
Îți asigură o digestie bună. Utilizată încă din antichitate pentru o bună funcționare a sistemului digestiv, mierea este recomandată pentru tratarea ulcerului și gastritei. De aceea, persoanele care au probleme de acest fel, pot consuma câte o linguriță de miere pe stomacul gol, iar pentru o asimilare mai bună de organism, o pot dizolva într-un pahar cu apă caldă.
Remediu împotriva mătreței. Mierea este un panaceu și pentru probleme dermatologice. Mai multe studii clinice au demonstrat că acest produs dulce, amestecat cu foarte puțină apă, este foarte eficient în tratarea dermatitei seboreice, afecțiune care se manifestă prin apariția mătreței la nivelul scalpului. Aplicată odată la două zile și ținută aproximativ trei ore, timp de o lună, aceasta va reduce mâncărimea, iar scuamele vor începe să se vindece.
Mituri și contraindicații. Faptul că mierea nu îngrașă este un mit. Cu toate acestea, poate fi de ajutor în curele de slăbire, doar dacă nu este consumată în exces. Mierea conține aproape la fel de multe calorii ca zahărul, avantajul fiind doar că este mai sănătoasă. De aceea, dacă vreți să scăpați de kilogramele în plus, nu turnați din belșug peste terciul de dimineață sau în ceaiul verde cu ghimber.
Chiar dacă este plină de beneficii, mierea este contraindicată copiilor până la un an, pentru că în ea se poate dezvolta toxina care provoacă botulism. Sistemul digestiv al bebelușului nu este pregătit pentru o asemenea sarcină, pentru că este slab dezvoltat și sensibil. În schimb, o dată cu maturizarea, acești spori devin inofensivi, pentru că microorganismele din intestine nu lasă bacteria să se înmulțească și să creeze probleme de sănătate. Totuși, trebuie introdusă cu precauție în alimentația copilului, pentru că este și un alergen puternic.
Chiar dacă mierea nu este la fel de nocivă ca zahărul, pacienții cu diabet zaharat o pot consuma în cantități moderate. Dacă este consumată corect, poate contribui la reglarea glicemiei în sânge.
Sursa:
- realfoodforlife.com
- medicaldaily.com
- well-beingsecrets.com
- healthline.com