Încă o viață a fost salvată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR). Un bărbat, în vârstă de 60 de ani, a primit o a doua șansă la viață în urma transplantului de ficat, după ce o altă familie a făcut un gest mare și a semnat acordul de donare. Intervenția a fost efectuată de către o echipă de medici, în frunte cu profesorul universitar Adrian Hotineanu, șef al Catedrei Chirurgie nr. 2 al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Bărbatul salvat a fost diagnosticat cu ciroză hepatică decompensată, în fază terminală. El a fost internat în stare gravă. Singura soluție de a scăpa cu viață era transplantul de ficat, care a fost prelevat de la donator aflat în moarte cerebrală. Intervenția a durat aproximativ opt ore, fără complicații intraoperatorii.
„Rudele pacientului decedat au decis ca acesta să trăiască printr-o altă ființă, salvată de organele lui. După efectuarea transplantului, ficatul a început să funcționeze imediat”, a precizat profesorul Adrian Hotineanu.
Șeful Secției Chirurgiei hepato-bilio-pancreatică a SCR, Anatol Cazac, a adăugat următoarele:
„Pacientul a fost externat. Starea de sănătate a acestuia este satisfăcătoare. El urmează să efectueze tratamentul corespunzător:”
La rândul său, pacientul spune că se simte mult mai bine și că este recunoscător tuturor medicilor pentru intervenția chirurgicală la care a fost supus:
„Printre simptomele pe care le aveam era slăbiciune totală. Am ajuns până în situația în care nu puteam să mă mișc. După această operație, schimbările sunt vizibile. E diferență ca de la cer la pământ. Dacă până nu demult, de la o zi la alta, îmi era tot mai rău, acum mi-e din ce în ce mai bine. Le mulțumesc enorm tuturor celor care au făcut posibilă această operație, începând de la asistenta medicală, infirmieră, medici, chirurgi, anesteziști și familia donatorului.”
Transplantul hepatic este singura opțiune de tratament salvatoare pentru pacienții cu insuficiență hepatică acută sau cronică, aflată în stadii avansate, ireversibile, sau cu afecțiuni metabolice hepatice care nu au alternativă terapeutică și pentru care toate celelalte opțiuni de tratament au eșuat.
Transplantul hepatic poate fi realizat de la un donator aflat în moarte cerebrală, intervenție care este limitată, având în vedere numărul redus de donatori. O altă soluție este transplantul de la donator viu. Intervenția chirurgicală este una complexă, durează, în medie, între șase și zece ore, este considerată a fi între cele mai dificile intervenții din chirurgia generală. Transplantul hepatic presupune îndepărtarea ficatului și înlocuirea parenchimului hepatic bolnav cu unul sănătos, această operație fiind posibilă dacă este efectuată de către o echipă multidisciplinară, formată din medici cu multă experiență.
Potrivit reprezentanților Serviciului de presă al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, pe parcursul anului 2022, în această instituție medicală au fost efectuate șapte intervenții chirurgicale de transplant de ficat. Anul acesta, au fost realizate trei astfel de operații.