Valul de infecții respiratorii acute la copii, cauzat de vreme și apariția tulpinilor noi ale virusurilor, a crescut, în ultima săptămână, cu 13% față de săptămâna precedentă. În același timp, cazurile de viroze sunt mai puține față de sezonul trecut cu aproximativ 50%, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Potrivit ANSP, în total, au fost raportate 7.128 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind în rândul copiilor (62,9%).
Pe parcursul săptămânii trecute, în municipiul Chișinău, au fost înregistrate 12 cazuri de gripă sezonieră, care au fost confirmate prin metoda de laborator și clinico-epidemiologică. Îmbolnăvirile cu gripă au fost înregistrate la persoane care fac parte din grupele de vârstă: 0-4 ani – cinci cazuri, 5-14 ani – două cazuri și 15-29 ani – cinci cazuri.
Tot în perioada 4 – 10 decembrie, au fost înregistrate 484 de cazuri de COVID-19, fiind o descreștere cu 4,7% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani, au fost confirmate 53 de cazuri. În același timp, COVID-19 a luat două vieți. Mai exact, este vorba despre doi bărbați cu vârsta de 56 și, respectiv, 65 de ani.
În laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate 160 de probe de la persoane cu semne compatibile cu infecțiile respiratorii virale acute, fiind confirmată prezența virusurilor: în 7 – A(H1N1)pdm09, 1 – A(H3N2), 1 – A(H1N1) + SARS-CoV-2, 31 – SARS-CoV-2 și în șapte cazuri – prezența virusurilor non-gripali.
De la începutul perioadei de monitorizare, mai exact, în perioada 2 octombrie-10 decembrie, au fost notificate 13 cazuri de gripă, 61.674 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 3.553 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).
În context, pediatrul Mihai Stratulat a declarat, la postul de televiziune N4, că toate aceste viroze sunt tratabile.
„Această perioadă o denumesc drept post pandemic. Când perioada rece se încheie, totul revine la normal. În prezent, China se confruntă cu o epidemie de pneumonie, provocată de bacteria Mycoplasma pneumoniae. Într-adevăr, această bacterie, împreună cu virusul respirator sinciţial, creează probleme. Spre deosebire de alte țări, la noi, se fac investigații mai des în ceea ce privește bacteria Mycoplasma pneumoniae, iar bolile pe care le provoacă sunt tratate”, a menționat Mihai Stratulat.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție pentru sănătatea și siguranța cetățenilor, printre care păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă a mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare).