Prin urmare, Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat în privinţa acestui caz de rezonanță şi a dispus instituirea unui grup de lucru, care va examina nivelul de organizare, complexitatea şi calitatea asistenţei medicale acordate pacientei.
Totodată, în urma evaluărilor, Ministerul Sănătății a solicitat Consiliului Raional Strășeni, fondator al Spitalul Raional, aplicarea sancțiunilor disciplinare conducerii spitalului și tuturor persoanelor implicate în acest caz.
Nefericitul incident a avut loc în dimineața zilei din 11 aprilie 2016. Ana Gabura, în vârstă de 25 de ani, a mers la spital cu semne, care prevestesc nașterea. Inițial, doctorii au decis ca femeia să nască pe cale naturală, dar din cauza insuficienței forțelor de expulzie, s-a luat hotărârea să fie efectuată operația de cezariană.
Părinții au fost informați despre faptul ca micuțul a avut malformații incompatibile cu viața, abia după naștere. În carnetul medical al gravidei nu a fost menționat acest lucru. Nu este clar faptul de ce examenele ecografice nu au arătat asta. Directorul Spitalului Raional Strășeni a mai menționat că, în urma investigațiilor medicale efectuate de specialiști ai Institutului Mamei și Copilului, copilul ar fi putut supraviețui, cu astfel de afecțiuni, cel mult 36 de ore.
Durere transformată în rating
Atât mama copilului, Ana Gabura, cât și tatăl Alexandru susțin că nu au pretenții față de medici. Aceștia au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca micuțul lor să fie salvat. Având în vedere diagnosticul stabilit, nu le rămâne decât să se resemneze cu moartea acestuia și să meargă mai departe, rugându-se la Dumnezeu să le mai dea copii.
De asemenea, părinții îndurerați au mai spus că nu-și mai doresc ca tragedia lor să fie mediatizată. Potrivit acestora, multe dintre instituțiile media s-au folosit de incident, pentru a-și ridica ratingul, fără ca să afle motivul adevărat al decesului.