De asemenea, potrivit studiilor OMS, Moldova ocupă locul cinci la capitolul mortalității prin intoxicații și otrăviri și tot pe aceeași poziție ne clasăm în ceea ce privește accidentele generate de foc și electrocutare.
Statisticile îngrijorătoare au fost prezentate în cadrul unei ședințe despre prevenirea accidentelor casnice și rutiere printre copii, care a avut loc, în această săptămână, la Centrul de Sănătate Publică din Capitală.
În cadrul evenimentului, unul dintre raportori, Iurie Cojocaru, șef al Secției Sănătatea copiilor și a tinerilor, a notat cele mai importante momente în procesul de securitate a micuților, elucidând lacunele la acest capitol – lipsa de informare și comunicare.
Potrivit specialiștilor, problema securității copiilor este una foarte complexă, deoarece aceștia trăiesc într-o lume a adulților, în care marea majoritate a obiectelor sunt gândite pentru cei mari, iar normele de comportament țin cont de nevoile, dorințele și interesele lor. Copiii văd lumea adulților cu ochi curioși. Pentru ei, obiectele periculoase sunt doar captivante. În aceste condiții, importanța supravegherii copilului și metodele de prevenire a accidentelor, inclusiv a celor rutiere, poziționează securitatea micuților drept o prioritate a sectorului sănătății publice.
Zilnic, la nivel mondial, peste două mii copii mor din cauza unui accident care putea fi prevenit. În fiecare an, aproximativ 830 de mii de copii își pierd viața din cauza accidentelor neintenționate. Rata mortalității prin accidente este de 3-4 ori mai mare în țările cu nivel mediu sau scăzut de dezvoltare, comparativ cu statele dezvoltate.