În prezent, rezervele de sânge pe care le are Centrul Național de Transfuzie a Sângelui sunt suficiente. Iar acest lucru se datorează donatorilor voluntari, numărul cărora este în creștere de la un an la altul. Totuși, pentru că să fim pregătiți de situațiile excepționale care pot apărea, ministerul Sănătății îi îndeamnă pe oameni să doneze în continuare.
În cadrul campaniei naționale „Donează sânge – Dăruiește viață” au donat sânge și viceminiştrii Sănătății, Oleg Creciun și Liliana Iaşan. La Centrul Național de Transfuzie a Sângelui au venit astăzi şi mai mulți voluntari. Unii dintre ei sunt donatori fideli, iar alții au donat pentru ceilalți – donarea sângelui este o experiență nouă.
“Donez pentru prima dată. Nu e nimic complicat. Mă simt mândră când știu că sângele meu ar putea salva vieți”, a declarant Victoria, studentă a Universității de Stat din Moldova.
„O rudă a unui prieten de-al meu are nevoie de sânge și am decis să-l ajut. Nu mă costă nimic să îi ofer ajutor. Îi îndemn și pe alții să vină să facă o faptă bună”, a spus Eugen, un alt donator.
Tot în data de 1 martie, într-un centru comercial din Capitală a fost amenajat un punct de colectare a sângelui. Iar printre cei care au venit să doneze au fost și polițiști, în frunte cu șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, care a spus că, până acum, a donat sânge de cel puțin zece ori.
Șeful IGP a declarat că această campanie are un scop nobil – de a ajuta și forma o legătură directă cu societatea, contribuind prin donarea de sânge la salvarea de vieți omenești, or polițistul este prietenul de nădejde al cetățeanului, pregătit mereu să intervină pentru a asigura ordinea publică. La sfârșitul evenimentului, șeful IGP a fost decorat de Ministerul Sănătății cu o diplomă pentru activitatea prodigioasă în promovarea și organizarea donării de sânge voluntară și neremunerată.
Rata donărilor de sânge voluntare a fost în 2005 de doar 11%, iar anul trecut, acest indicator a depășit 80 la sută.