Noul regulament se aplică, în special, asupra instalațiilor de captare a apei din țară și a sondelor arteziene care furnizează, în medie, cel mult 200 de tone de apă pe zi și care deservesc localități cu o populație mai mică de două mii de oameni.
Autoritățile locale vor fi obligate să selecteze terenuri nepoluate pentru construcția instalațiilor. Acestea vor putea fi ridicate la o distanță de cel puțin 30 de metri de depozitele pentru îngrășăminte și pesticide, de cimitire, de locurile de întreținere a animalelor și de acumulare a bălegarului, de toalete neamenajate și de fântâni vechi părăsite.
De asemenea, construcțiile trebuie plasate la o distanță de cel puțin 15 metri de magistrale. Pentru atribuirea terenurilor, autoritățile locale sau persoanele juridice vor trebui să obțină aviz din partea Centrului teritorial de sănătate publică. Documentul va fi eliberat pentru o perioadă de cinci ani. Dezinfecția va putea fi făcută doar cu substanțe biodistructive înregistrate de Ministerul Sănătății. De regulă, în aceste scopuri se utilizează hipoclorit de sodiu și dioxid de clor.
Autoritățile vin și cu noi reguli pentru amenajarea fântânilor freatice și a cișmelelor. Așadar, colacul fântânilor din localități va putea fi construit din beton armat, piatră sau cărămidă și să aibă un diametru de cel puțin 80 de centimetri. Fântâna va trebui să aibă obligatoriu capac de închidere, acoperit, iar suprafața solului din jurul acesteia va trebui să fie betonat pe o rază de doi metri. Iar pentru curățarea și coborârea în fântână în pereții subterani trebuie să fie montate scoabe metalice instalate la o distanță de 30 de centimetri una de alta.
În prezent, 80 la sută din totalul celor 850 de sisteme de apeducte funcționale reprezintă instalații mici de aprovizionare cu apă. Utilizarea apei care nu corespunde normelor sanitare conduce la apariția unor boli infecțioase cum ar fi hepatita virală A, dizenteria, febra tifoidă și holera, fluoroza dentară, boli digestive și renale acute.