Pentru început, regulamentul sistemului a fost supus dezbaterilor publice. Automatizarea domeniului de asistență medicală este impusă de practica internațională. În țările Uniunii Europene, majoritatea absolută a prestatorilor de servicii de sănătate utilizează sisteme informaționale automatizate, pe când în Moldova, în ultimii ani, sunt înregistrate doar câteva încercări de automatizare a instituțiilor medicale.
SIMI reprezintă un ansamblu de elemente, în special harduri, softuri și proceduri centralizate, care va asigura colectarea, transmiterea, stocarea și vizualizarea informațiilor, în scopul examinării complexe a pacienților și de coordonarea serviciilor de sănătate. Datorită noului sistem, angajații din domeniu vor putea depista rapid efectele negative provocate de medicamentele administrate.
De asemenea, lucrătorii medicali vor avea condiții mai confortabile, pentru că nu vor mai fi nevoiți să completeze manual numeroase documente.
Din 2013, ministerul Sănătății a demarat proceduri de realizare a unor sisteme automatizate informaționale, care urmează să devină părți componente ale Sistemului Informațional Medical Integrat. Printre acestea se numără Sistemul Informațional Asistenta Medicală Primară și cel al Asistenței Medicale Spitalicești.