Noul meniu aprobat recent de Ministerul Sănătății a fost implementat parțial în grădinițe. Mâncarea la aburi și supele cremă sunt, deocamdată, imposibil de pregătit din lipsa utilajelor necesare. De asemenea, în unele instituții preșcolare fructele și legumele proaspete sunt livrate cu întârziere. În alte cazuri, din depozite lipsesc dovleacul, varza broccoli și carnea de vită. Acestea sunt concluziile făcute de specialiștii Centrului Municipal de Sănătate Publică, în urma controalelor efectuate în ultimele săptămâni.
„Am găsit în depozit biscuiți care conțin margarină și depășesc norma de calorii recomandată”, a explicat pentru emedicina.md Lucia Babin, igienist în cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică.
În această instituție preșcolară, noul meniu a fost implementat doar în proporție de 85 la sută.
„La începutul anului viitor vom putea oferi preșcolarilor carne de vită și conopidă. Reprezentanții Direcției Educație ne-au promis ca ne vor oferi sumele necesare pentru a cumpăra utilajul de care avem nevoie, pentru pregătirea supelor cremă și a bucatelor la aburi”, a precizat pentru e-medicina Nina Istrati, directoarea grădiniței numărul 146.
„Totul fierbem. Nimic nu prăjim. Nu avem cuptor cu aburi, dar gătim pârjoalele în rolă. De săptămâna viitoare, copiii vor fi hrăniți zilnic cu fructe și legume proaspete”, a spus Maria Argint, managerul grădiniței numărul 185.
Până în prezent, noile meniuri au fost implementate doar în sectoarele Buiucani, Botanica și Ciocana.
Recomandările Ministerului Sănătății, cu privire la regimul sănătos de alimentație în grădinițe și școli, au intrat în vigoare în data de 12 septembrie 2016.