Emedicina Post Actualitate Noul meniu a fost aplicat parțial în grădinițe

Noul meniu a fost aplicat parțial în grădinițe

Noul meniu aprobat recent de Ministerul Sănătății a fost implementat parțial în grădinițe. Mâncarea la aburi și supele cremă sunt, deocamdată, imposibil de pregătit din lipsa utilajelor necesare. De asemenea, în unele instituții preșcolare fructele și legumele proaspete sunt livrate cu întârziere. În alte cazuri, din depozite lipsesc dovleacul, varza broccoli și carnea de vită. Acestea sunt concluziile făcute de specialiștii Centrului Municipal de Sănătate Publică, în urma controalelor efectuate în ultimele săptămâni.

received_1722018634789276În grădinița numărul 146 din Capitală, copiii primesc mai multe fructe și legume proaspete decât prevede noul meniu. Pe de altă parte, administrația nu a reușit să excludă în totalitate alimentele bogate în grăsimi.

Am găsit în depozit biscuiți care conțin margarină și depășesc norma de calorii recomandată”, a explicat pentru emedicina.md Lucia Babin, igienist în cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică.

În această instituție preșcolară, noul meniu a fost implementat doar în proporție de 85 la sută.

La începutul anului viitor vom putea oferi preșcolarilor carne de vită și conopidă. Reprezentanții Direcției Educație ne-au promis ca ne vor oferi sumele necesare pentru a cumpăra utilajul de care avem nevoie, pentru pregătirea supelor cremă și a bucatelor la aburi”, a precizat pentru e-medicina Nina Istrati, directoarea grădiniței numărul 146.

În același timp, în grădinița numărul 185 din Chișinău, copiii nu mănâncă zilnic fructe și legume proaspete, așa cum prevede noul meniu. Managerul instituției spune că aceste produse, în unele zile, sunt distribuite cu întârziere. Totuși, sunt aplicate tehnologiile de pregătire a bucatelor, așa cum sunt descrise în meniul aprobat de Ministerul Sănătății.

Totul fierbem. Nimic nu prăjim. Nu avem cuptor cu aburi, dar gătim pârjoalele în rolă. De săptămâna viitoare, copiii vor fi hrăniți zilnic cu fructe și legume proaspete”, a spus Maria Argint, managerul grădiniței numărul 185.

Până în prezent, noile meniuri au fost implementate doar în sectoarele Buiucani, Botanica și Ciocana.

Asta înseamnă aproximativ 70 la sută dintre grădinițele din municipiul Chișinău. Totuși, meniurile sunt aplicate doar parțial. Recomandările cu privire la pregătirea bucatelor la aburi și a supelor cremă încă nu pot fi aplicate. Totuși, alimentația copiilor este acum mult mai variată și mai sănătoasă”,  a declarat Luminița Suveică, directoarea Centrului Municipal de Sănătate Publică.

Recomandările Ministerului Sănătății, cu privire la regimul sănătos de alimentație în grădinițe și școli, au intrat în vigoare în data de 12 septembrie 2016.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version