Emedicina Post Actualitate Noul meniu pentru grădinițe, mai sănătos, dar costisitor

Noul meniu pentru grădinițe, mai sănătos, dar costisitor

Mai sănătoși și energici. Așa vor fi copiii din grădinițele și școlile din țară, după ce vor mânca mai multe produse din carne, legume, fructe proaspete și cereale integrale, care au fost introduse în noul meniu pentru instituțiile de învățământ. Iar din rația zilnică vor fi excluse salamurile și crenvurștii. Ministerul Sănătății își propune astfel să lupte, în primul rând, cu obezitatea, să prevină subnutriția în rândul micuților și apariția la vârsta de adult a unor boli cum ar fi hipertensiunea, diabetul zaharat și chiar cancerul. Noul meniu, însă, deși este mult mai bogat în vitamine, minerale și alte elemente, va fi și mai costisitor pentru stat, dar și pentru părinți. Rația alimentară zilnică pentru un copil de șapte ani ar putea ajunge până la 27 de lei, cu opt lei mai mult decât costă, în prezent, meniul în grădinițe.

Valentin Crudu
Foto: Valentin Crudu

Șeful Direcției învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, susține că din 1 septembrie meniul zilnic în grădinițe a fost stabilit de 18,6 lei. Funcționarul spune că, în prima etapă, până la începutul anului viitor, noul meniu va fi aplicat la nivel de testare sub monitorizarea nutriționiștilor, reprezentanților Guvernului și părinților. „Nu trebuie să intrăm în panică și să renunțăm la această inițiativă bună. Și asta pentru că, până acum, în majoritatea raioanelor meniul era respectat în proporții de 85 la sută, adică avem o marjă. Nu mă grăbesc să spun cum va funcționa noul mecanism, urmează să testăm meniurile și vom vedea. Din 2017, am putea crește cota contribuției statului și a părinților pentru respectarea noului meniu. Poate să ajungem la un raport de 50 la 50. Important este că am ajuns până aici. Sunt bucuros că s-a ținut cont de doleanțele părinților și, nu în ultimul rând, de necesitățile copiilor. Până acum era un meniu standard, fără a ține cont de normele fiziologice”, a declarat Valentin Crudu pentru e-medicina.

Șefa Direcției Educație a Capitalei, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, este însă mai reticentă.Funcționara spune că, în cele 157 de grădinițe din Chișinău, nu va putea fi pus în aplicare noul meniu, din 1 septembrie, deoarece nu au fost alocați bani pentru asta.

Foto: Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb

Ministerul Sănătății trebuia să prezinte niște costuri estimative pentru meniuri. În acest moment, statul alocă puțin peste 18 lei pentru un meniu. La această sumă părinții adaugă aproape șase lei. Nu le permitem să ofere mai mult pentru că nu toți părinții sunt de acord cu asta, iar ulterior depun plângeri. Întrucât nu au fost alocați bani pentru noile meniuri, copiii vor fi hrăniți din sumele pe care le avem”, a precizat șefa Direcției Educație a Primăriei Capitalei.

 

La rândul ei, Daniela Demişcan, şefa adjunctă a Direcției Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, a declarat pentru e-medicina că modelul noilor meniuri de grădinițe și școli sunt incluse în Regulamentul cu privire la regimul alimentar sănătos și activitatea fizică în instituțiile de învățământ, elaborat prin ordinul ministrului Ruxanda Glavan.

Foto: Daniela Demişcan

Documentul, care conține peste 180 de pagini de recomandări pentru un regim alimentar sănătos, urmează să fie publicat, în scurt timp, în Monitorul Oficial. Ulterior, va fi pus în aplicare. „Acest regulament a fost elaborat, mai bine de cinci luni, de către un grup de lucru format la inițiativa ministrului Sănătății. Asta după ce mai mulți părinți s-au plâns că, în grădinițe, copiii sunt hrăniți prost. Din acest grup de lucru au făcut parte atât părinți, cât și specialiști ai ministerelor Sănătății și Educației, ai Centrului de Sănătate Publică și ai Universității Tehnice. Au fost luate în considerare toate propunerile. Documentul a fost avizat de un expert al Organizației Mondiale a Sănătății. În ceea ce privește costurile acestor meniuri, acestea nu pot fi stabilite de Ministerul Sănătății, ci de responsabilii din Educație. Ministerul Sănătății se ocupă de elaborarea politicilor, implementarea și monitorizarea acestora. Totuși, potrivit calculelor efectuate de reprezentanți ai Centrului Național de Sănătate Publică un meniu de grădiniță, pentru o zi, ar costa 19,37 lei”, a precizat Daniela Demişcan.

Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent, la elaborarea meniului zilnic al instituțiilor de învățământ se folosesc metode gastronomice necorespunzătoare, precum și produse alimentare cu un conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi. De asemenea, rația de alimente este săracă în fructe și legume. De exemplu, analizele din vara trecută demonstrează, că într-un meniu, elaborat pentru șapte zile, copiii au fost lipsiți de jumătate de litru de lapte și de peste 90 la sută din necesarul de legume, cartofi și zahăr, iar carnea, peștele și brânza fiind excluse în general din rație. Toate produsele alimentare au fost consumate în cantități mult mai mici decât normele fiziologice de consum, iar pâinea în cantități mai mari. De asemenea, în 2015, în alimentația copiilor din grădinițe s-a atestat un consum excesiv de crupe, paste făinoase, făină de grâu și ulei de floarea soarelui.

Cantitatea zilnică necesară de produse alimentare pentru un copil este:

  • Pâine de grâu: Grădinițe (60 gr), Școli internat (175 gr), Școli profesionale (175 gr), Tabere de odihnă (200 gr);
  • Crupe și alte cereale integrale: Grădinițe (35 gr), Școli internat (75 gr), Școli profesionale (80 gr), Tabere de odihnă (65 gr);
  • Cartofi: Grădinițe (190 gr), Școli internat (470 gr), Școli profesionale (210 gr), Tabere de odihnă (350 gr);
  • Legume: Grădinițe (200 gr), Școli internat (450 gr), Școli profesionale (250 gr), Tabere de odihnă (400 gr);
  • Fructe proaspete: Grădinițe (60 gr), Școli internat (250 gr), Școli profesionale (60 gr), Tabere de odihnă (100 gr);
  • Zahăr: Grădinițe (40 gr), Școli internat (70 gr), Școli profesionale (25 gr), Tabere de odihnă (45 gr);
  • Lapte și alte produse lactate lichide: Grădinițe (420 gr), Școli internat (500 gr), Școli profesionale (100 gr), Tabere de odihnă (500 gr);
  • Pește: Grădinițe (45 gr), Școli internat (110 gr), Școli profesionale (60 gr), Tabere de odihnă (60 gr);
  • Carne: Grădinițe (100 gr), Școli internat (100 gr), Școli profesionale (130 gr), Tabere de odihnă (160 gr);
  • Nuci și semințe (pentru copii mai mari de 3 ani): Grădinițe (75 gr), Școli internat (125 gr), Școli profesionale (65 gr), Tabere de odihnă (125 gr).

Sursa: Ministerul Sănătății

Potrivit noului meniu, produsele de origine animală nu vor lipsi din alimentația zilnică a copiilor. Proteinele de origine animală au o valoare biologică mai mare, de aceea ele trebuie să constituie în rația copiilor 60-70% din cantitatea totală de proteine. Se va da preferință produselor integrale față de cele rafinate. Nu vor fi folosite produsele genetic modificate, cât și cele cu aditivi, coloranți, conservanți sintetici. În sezonul estival se va da preferință legumelor, fructelor și verdețurilor de sezon, crescute local. În grădinițe se va admite prepararea bucatelor prin fierbere, înăbușire și coacere și, în niciun caz, nu vor fi permise bucatele prăjite.

În 2015, pentru alimentația copiilor în grădinițe s-au cheltuit 520 de milioane de lei, iar pentru elevi – 170 de milioane de lei. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version