Emedicina Post Actualitate O boală amenințătoare de viață a reapărut în Capitală

O boală amenințătoare de viață a reapărut în Capitală

Un locuitor al Capitalei a ajuns acum două zile la spital fiind diagnosticat cu leptospiroza, o boală infecțioasă rară provocată de o bacterie care se găsește în urina unor animale domestice și rozătoare.

Primele semne ale bolii au apărut la începutul lui august. Mai exact, bărbatul acuza dureri musculare la picioare și spate, febră, frisoane, insomnie, cefalee, lipsa poftei de mâncare și dificultăți la urinare. Bolnavul a cerut ajutorul medicilor tocmai peste zece zile, când a apărut icterul, semn că și ficatul s-a îmbolnăvit. Prin urmare, acesta a fost internat în Secția de Reanimare a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, cu diagnoza „insuficiență renală”.

Apoi, în urma investigațiilor epidemiologice, s-a stabilit că pacientul s-a ales cu leptospiroză, motiv pentru care a fost transferat la Spitalul Clinic Republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.

Investigațiile medicale au mai arătat că, în ultimele două luni, bolnavul, împreună cu un prieten de-al său, au pescuit într-un bazin acvatic improvizat, rămas după o inundație de acum câțiva ani, din sectorul Râșcani al Capitalei.

În prezent, și amicul bolnavului se află la Spitalul Clinic Republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, fiind tratat de aceeași maladie. Asta după ce a fost transferat de la Spitalul Clinic Republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, acolo unde a fost adus pe motiv că ar fi suferit de bronșită și pneumonie.

Leptospiroza este provocată de o bacterie spiralată din genul Leptospira. Aceasta se găsește în special în urina vitelor, porcilor și câinilor, precum și în cea a șobolanilor, șoarecilor și altor rozătoare. Odată eliminată, urina acestor vietăți infectează bazinele de apă, solul, dar și produsele alimentare. Oamenii se pot infecta în timpul scăldatului, pescuitului în lacuri poluate, precum și în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede. Cele mai predispuse sunt persoanele care contactează cu animalele, îndeosebi veterinarii, zootehnicii, muncitorii din abatoare, din industria lactatelor, pescarii, lucrătorii sistemelor de canalizare etc.

Microbul pătrunde în organism prin piele (fisuri sau răni), prin mucoasele orale, nazale sau oculare. Ajunși în organism, microbii pătrund în sânge, unde se înmulțesc și apoi sunt transmiși în rinichi, ficat, inimă etc.

După perioada de incubație, care durează între două și 20 de zile, boala se manifestă prin febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, mai ales în gambe, care afectează rinichii, ficatul, sistemul nervos și cardiovascular. În cazul în care bolnavul nu cere ajutorul medicului, pot apărea complicații precum meningita, hepatita, pneumonia, insuficiența renală, iar uneori poate surveni moartea. Tratamentul trebuie făcut doar la spital.  

Pentru evitarea îmbolnăvirii, medicii de la Centrul de Sănătate Publică municipiul Chișinău recomandă:

  • evitarea scăldatului în bazinele acvatice negestionate;
  • evitarea contactului îndelungat cu apa;
  • limitarea expunerii la dejecțiile de origine animală;
  • respectarea normelor de igienă – spălatul pe mâini cu săpun, efectuarea dușului după scăldatul în lacuri sau piscine, consumul de apă numai din surse sigure (de preferință – îmbuteliată sau în urma fierberii), păstrarea alimentelor în condiții salubre;
  • eradicarea rozătoarelor din arealul uman prin efectuarea deratizării;
  • evitarea automedicației în situația apariției unor simptome de boală diareică sau viroze.

În ultimii ani, în municipiul Chișinău, nu au fost înregistrate cazuri de leptospiroză.     

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version