Plumbul este absorbit mai ușor de corpul copiilor decât cel al adulților. Odată intrat în organism, ajunge apoi în sânge, de unde este direcționat fie în țesuturile moi, precum plămânii, ficatul, rinichii și pancreasul, fie către intestin pentru a fi eliminat. Cea mai mare proporție de plumb se fixează în oase. Plumbul este eliminat din organism în aproximativ o lună, iar dacă s-a acumulat în oase, el se elimină în cel mult 30 de ani.
Printre efectele negative ale plumbului asupra organismului se numără: probleme gastrointestinale, toxicitate acută, anemie, tulburări neurologice, scăderea imunității sau chiar moarte, mai ales în cazul copiilor.
Contaminarea cu plumb mai poate avea loc în urma păstrării produselor conservate în cutii de tinichea pentru un timp îndelungat și/sau păstrarea alimentelor în vase de lut, fabricate de olari și poleite cu glazură produsă pe bază de plumb.
Iar cadmiul ajunge în organism prin alimente cum a fi: ciupercile, crustaceele, midiile, praful de cacao și algele de mare uscate. Cadmiul se acumulează în special în rinichi și afectează mecanismul de filtrare, iar eliminarea lui din organism necesită o perioadă îndelungată.
De asemenea, cu ajutorul acestui metal este colorat somonul, cutiile de răcoritoare, se lipesc bijuteriile și se fac acumulatorii de la gadgeturile pe care le folosim zilnic. Cadmiul este asociat cu cancerul.
În vremurile pe care le trăim, este foarte greu să eviți expunerea la metalele grele. Există o serie de alimente care ajută la înlăturarea metalelor grele din corp. Printre acestea se numără: Pătrunjelul, broccoli, kale, varza, spanacul – ajută în special la eliminarea mercurului din organism. Aceste legume conțin antioxidanți care cresc producția de enzime detoxifiante din corp și previn degenerarea celulelor.
Usturoiul, ceapa – sunt alimente bogate în sulf care ajută corpul să elimine metalele grele precum plumbul.
Lămâile – conțin nivele ridicate de acid citric care reacționează cu metalele grele și ajută ficatul să le îndepărteze.