Emedicina Post Actualitate Prinţesa Mary a Danemarcei, în vizită la Ministerul Sănătăţii

Prinţesa Mary a Danemarcei, în vizită la Ministerul Sănătăţii

32a23eaef190f453d1a603b47d07d447O delegaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se află în ţara noastră pentru a acorda asistenţă în procesul de elaborare a Strategiei naţionale în domeniul combaterii rezistenţei microbilor la antibiotice. Din componenţa acesteia face parte şi prinţesa moştenitoare Mary a Danemarcei, care este responsabilă în cadrul Biroului regional al OMS pentru Europa de sănătatea mamei şi copilului, politicile de imunizare şi combatere a rezistenţei microbiene. Alteţa Sa Regală a venit la Chişinău, la invitaţia ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Potrivit ministrului Sănătăţii, prezenţa prinţesei moştenitoare Mary a Danemarcei reprezintă o onoare pentru Republica Moldova. Prin această vizită, OMS recunoaşte, de facto, rezultatele bune obţinute de autorităţi, în ultimii ani, în domeniul sănătăţii.

FOTO credit: WHO/Igor Vrabie

Apreciem ajutorul OMS în elaborarea şi implementarea politicilor în sectorul sănătăţii în ţara noastră. Un exemplu în acest sens sunt programele de promovare a modului sănătos de viaţă, de control al tutunului şi de management al resurselor umane. De asemenea, cu suportul OMS elaborăm acum Strategia naţională de combatere a rezistenţei microbiene şi a infecţiilor în spitale. Vom discuta cu reprezentanţii OMS despre reforma spitalelor, care este foarte importantă în condiţiile în care îmbunătăţirea asistenţei medicale este imperativă. De asemenea, vom vorbi despre campaniile de imunizare a populaţiei şi activităţile pe care le vom realiza în comun cu OMS pe parcursul anului 2017”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

În acest context, directorul regional al OMS pentru Europa a apreciat rezultatele obţinute de autorităţile din domeniul sănătăţii, pe parcursul ultimilor ani. Zsuzsanna Jakab a menţionat că ţara noastră a devenit un model, în regiunea Europei de Est, în domeniul combaterii infecţiilor, mortalităţii materne şi infantile şi sănătăţii adolescenţilor.

Sunt impresionante investiţiile care au fost făcute în sănătatea copiilor şi adolescenţilor. Moldova a reuşit să elaboreze o strategie naţională a sănătăţii reproducerii, document foarte important pentru OMS. Rata mortalităţii infantile şi materne, în ultimii 15 ani, a fost redusă cu 50 la sută. Totodată, rata imunizării copiilor în Republica Moldova este rdicată. Important este să nu permiteţi celor care se opun vaccinării să afecteze progresul obţinut. Pentru că imunizarea este cea mai ieftină şi mai eficientă metodă de a preveni bolile infecţioase, care provoacă invaliditate sau deces. Apreciem faptul că autorităţile au reuşit să introducă în Programul Naţional de Imunizări trei vaccinuri importante: vaccinul anti-rotaviral, pneumococic şi cel împotriva virusului Papiloma uman, care favorizează dezvoltarea cancerului de col uterin”, a spus Zsuzsanna Jakab.

Datorită suportului OMS, ţara noastră a obţinut mai multe progrese în domeniul sănătăţii. În primul rând, a crescut speranţa de viaţă cu 5,5 ani în ultimele două decenii. De asemenea, implementarea noilor metode de diagnostic le-a permis medicilor să evite transmiterea sifilisului de la mamă la făt. Potrivit OMS, această maladie provoacă, în 80 la sută dintre cazuri, decese neonatale. În acelaşi timp, a fost combătută infecţia cu virusul care dezvoltă rujeola şi rubeola.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version