Piftia nu este greu de preparat. Important este să aveți răbdare și să respectați câteva reguli. În primul rând trebuie să știi ce fel de carne trebuie să alegi. Răcitura nu se face din carne slabă, deoarece nu se va închega. Carnea trebuie să fiarbă la foc mic 3-4 ore în apă și sare în care se adaugă o ceapă, frunze de dafin, piper boabe și câțiva căței de usturoi. Separat poate fi fiert un morcov și un ou pentru ornarea piftiei. În timp ce fierbe, nu este recomandat să mai adăugați apă, deoarece riscați să pierdeți din grăsime și răcitura nu se va mai închega. La început trebuie să puneți suficientă apă. În timp ce carnea fierbe, spuma trebuie luată mereu pentru a nu avea o zeamă tulbure, care nu va arăta bine când se va închega. Oala nu trebuie acoperită.
Nutriționista Luminița Suveică ne sfătuiește să optăm pentru această mâncare nu doar de sărbători, ci și în zilele obișnuite. „Preparată din oase de pasăre sau porc, piftia este foarte sănătoasă, dar important este să strângem grăsimea înainte de a o pune la rece. Zeama care rămâne trebuie să fie limpede.”
De asemenea, piftia este bogată în lizină, un aminoacid necesar pentru formarea și regenerarea țesuturilor. Lizina contribuie la absorbția calciului în organism și asigură nivelul normal de enzime, hormoni și anticorpi. Acest aminoacid ajută la creșterea masei musculare, iar în combinație cu vitamina C are efect antiviral.
Totuși, medicul Luminița Suveică ne atenționează că răcitura trebuie consumată cât mai repede de la preparare. ”Piftia trebuie mâncată în prima zi, imediat după ce am scos-o din frigider. Aceasta nu trebuie ținută mult timp, pentru că se alterează repede, în special atunci când stă la temperatura camerei.”