Te poți plimba pe o plajă cu nisip fin din orice colț al lumii și poți înota cu delfinii în apele azurii ale mării, fără să te ridici din pat. De asemenea, poți pilota avioane, zbura printre stele, lupta cu extratereștrii și delecta cu fel de fel de peisaje nemaivăzute. Toate astea datorită realității virtuale. Mult timp aceasta a fost asociată cu jocul și divertismentul, ulterior a devenit utilă în mai multe domenii. Iar de ceva vreme este tot mai folositoare științei și medicinei. Doctorii și cercetătorii sunt tot mai optimiști și utilizează din ce în ce mai des realitatea virtuală pentru tratament și instruire. În Marea Britanie, spre exemplu, Serviciul Național de Sănătate, a declarat anul 2017 drept an al realității virtuale. O tânără britanică în vârstă de 19 ani, care nu putea mergea după ce a suferit un accident vascular cerebral, a reușit să scape de scaunul cu rotile datorită sesiunilor de realitate virtuală combinate cu fizioterapie. Timp de doi ani, Shannon Mackey și-a recăpătat puterea în mâini și picioare prin diferite jocuri care o transferau în realitatea virtuală și o mobilizau să se miște cât mai mult și eficient. Oamenii de știință dau asigurări că, în cel mai scurt timp, terapia prin realitate virtuală va ajuta tot mai mulți pacienți.
Tratează depresia. Medicii promit că vor putea trata mai multe probleme mintale cu ajutorul realității virtuale. Această terapie înregistrează deja primele succese în ceea ce privește depresia. În Marea Britanie au fost deja lecuiți 15 oameni de această afecțiune, cu ajutorul unui dispozitiv special care îi transfera într-o altă dimensiune. Aceștia obțineau mai întâi rolul unui adult, adică aveau un așa-numit avatar, care repeta mișcările pacientului. Acest avatar vedea în oglindă un copil care plângea și aveau drept sarcină calmarea micuțului. Apoi, rolurile erau inversate, iar pacientul auzea cuvinte frumoase și încurajatoare pe care le-a spus copilului. Prin această tehnică, oamenii și-au recăpătat încrederea în sine și au scăpat de anxietate.
Ajută la depășirea fobiilor. Realitatea virtuală este tot mai des folosită în ultimul timp pentru tratarea fobiilor. Spre exemplu, există o aplicație pentru a scăpa oamenii de frica de păianjeni. Este vorba, de fapt, despre un joc video, iar protagonistul stă la o masă la care poate invita păianjeni aflați într-o cușcă. Pentru testarea acestei aplicații au fost implicați 23 de oameni. După câteva sesiuni, 83% dintre ei au început să scape treptat de frica de arahnide. De asemenea, psihiatrii de la Universitatea din Louisville, SUA, folosesc realitatea virtuală pentru a trata pacienții de claustrofobie sau teama de înălțime. Aceștia sunt transferați într-un mediu în care sunt nevoiți să facă față fricilor, pas cu pas și în siguranță, sub forma unui banal joc.
Te motivează să fac exerciții fizice.
Pentru că sala de sport ne poate plictisi, iar kilogramele în plus nu sunt foarte motivante, compania Icaros a creat un robot special prin care să putem face exerciții fizice în timp ce ne distrăm cu jocuri video. Sistemul mobilizează întregul corp, care se cufundă în povestea din realitatea virtuală și, în acest fel, face mișcare fără să numere minutele sau caloriile pierdute.
Te va ajuta să-ți cunoști copilul nenăscut. Viitorii părinți își vor putea vedea în curând modelul 3D al copilului nenăscut, cu ajutorul realității virtuale. În cadrul unui studiu efectuat în Brazilia, oamenii de știință combină imaginile obținute cu ajutorul ultrasunetelor și scanarea RMN, pentru a crea imaginea tridimensională a bebelușului. Această cercetare ar putea ajuta medicii să depisteze mai eficient afecțiunile fătului și să le trateze mai ușor. Totodată, părinții își pot cunoaște micuțul înainte ca acesta să apară pe lume.
Vindecă stresul posttraumatic. Deja de câțiva ani, realitatea virtuală este folosită pentru tratarea militarilor americani, care au luptat în Irak și Afganistan și care suferă de stres posttraumatic. Terapia și-a demonstrat eficiența și constă în transferarea pacientului pe câmpul de luptă, în funcție de amintirile care îl macină. În acest sens există 14 lumi virtuale, iar militarul trebuie să depășească momentele traumatizante prin retrăirea lor într-un mediu sigur și controlat de un medic.
Ușurează durerile. Victimele cu arsuri, de exemplu, suferă de dureri de neimaginat. Medicii speră că terapia distractivă prin intermediul realității virtuale le poate ușura chinurile groaznice. Specialiștii de la Universitatea din Washington au creat un joc special în acest sens, care presupune aruncarea cu bulgări de zăpadă în pinguini, care îi ajută pe oameni să uite de dureri. În cazul unor pacienți, această activitate a avut efect mai bun decât morfina.
Te scapă de durerea membrului fantomă. Oamenii care își pierd o mână sau un picior suferă deseori de așa-numita durere a membrului fantomă. Pentru tratarea acestui sindrom este folosită terapia oglinzii, când pacientul trebuie să-și imagineze membrul pierdut atunci când se uita în oglindă. Prin această metodă, durerea slăbea. Cu ajutorul realității virtuale, pacientul folosește membre virtuale pentru a efectua diferite sarcini. Prin aceste jocuri, el se relaxează, iar durerea fantomă dispare în timp.
Instruire pentru medici. Chirurgii deprind meseria prin operarea cadavrelor sau asistând medicii experimentați. Realitatea virtuală le oferă șansa să învețe mult mai eficient să trateze pacienții. Spre exemplu, Universitatea Stanford deține un simulator special prin care doctorii pot să se antreneze pe cazuri reale, pe modele 3D create în urma scanării rezultatelor testelor RMN.
Pentru relaxare. Oricine are nevoie de relaxare, mai ales pacienții care sunt nevoiți să petreacă luni în șir în spital. De aceea, o echipă de medici de la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles a decis să le ofere bolnavilor ocazia să evadeze de pe patul de spital, fără să iasă din instituție. Datorită realității virtuale, oamenii au ocazia să se plimbe prin Islanda sau să înoate alături de delfini. Aceeași idee au avut-o și reprezentanții unei companii olandeze, care s-au gândit în special la copiii bolnavi. Prin intermediul unor ochelari speciali și o cameră cu o rază de 360 de grade, micuții se pot transfera virtual acasă, în mediul lor cunoscut și pot celebra alături de cei dragi cele mai importante sărbători ale familiei. Realitatea virtuală poate fi utilizată și în cazul vârstnicilor, care vor să retrăiască plăcerea unei plimbări cu bicicleta sau o promenadă pe plajă.