Câteva momente de plăcere, neatenție și dezinformare te pot costa foarte scump. Poți plăti cu sănătatea și chiar cu viața. Atunci când alegi să faci sex neprotejat, trebuie să știi că te supui unor foarte mari riscuri. Principiul ”mie nu mi se va întâmpla asta” nu este valabil atunci când este vorba despre bolile cu transmitere sexuală. Chiar și în cazul cuplurilor stabile.Și sexul ocazional poate crea mari probleme. De aceea, sfatul medicilor este să te informezi, tratezi și cel mai important – să te protejezi. În plus, niciun simptom nu trebuie neglijat. O boală cu transmitere sexuală (BTS) este orice maladie care se transmite prin contact sexual (oral, vaginal, anal etc.) Mai este bine de știut faptul că nu toate afecțiunile care afectează organele genitale sunt considerate boli cu transmitere sexuală.Mai multe sfaturi dar și alte detalii despre cele mai comuneboli cu transmitere sexuală ne-a oferit obstetrician-ginecologul Maxim Calaraș.
Așadar, una dintre cele mai răspândite infecții depistate atât la bărbații, cât și la femeile din țara noastră, în practica medicului Maxim Calaraș, este Trichomoniaza. Aceasta se transmite pe cale sexuală, prin sex neprotejat. Este un mit că această boală se capătă de la piscine, băi etc. Maladia ar putea să nu prezinte niciun simptom pentru o anumită perioadă de la infectare. Ulterior, apar secreții vaginale cu miros urât, dureri în timpul urinării, actului sexual, abdominale, iritație și mâncărime. ”Bărbații, de obicei, nu au simptome, nu știu că sunt purtători. Însă orice femeie diagnosticată cu trichomoniază trebuie să-și informeze și trateze partenerul. Mare atenție, însă. În cazul unui cuplu, ambii parteneri trebuie să urmeze tratamentul simultan. În caz contrar, nu-și face efectul. Pe durata tratamentului, partenerii trebuie să se abțină de la sex”, a menționat pentru emedicina.md obstetrician-ginecologul Maxim Calaraș.
O altă boală destul de frecventă este Papillomavirusul uman (HPV) cunoscut ca “virusul cancerului de col uterin”. Însă doar câteva tipuri de HPV sunt asociate cu cancerul și nu doar de col uterin, ci și de alte cancere. Această maladie se manifestă sub forma unor mici umflături în zona genitală sau în cea a anusului. Se transmite prin contact genital direct la nivelul pielii. Virusul rămâne în organism pe parcursul întregii vieți. În context, potrivit medicului, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare. ”În Moldova sunt câteva centre private de imunizare. Deocamdată, aceste vaccinuri nu sunt asigurate de stat.Le recomand atât fetelor, cât și băieților să se vaccineze împotriva acestui virus, încă înainte de a începe viața sexuală. În caz contrar, consecințele acestei maladii sunt destul de grave”.
Pe lista bolilor cu transmitere sexuală sunt și sifilisul și gonoreea. Din păcate, aceste maladii, care au făcut cele mai multe victime în secolele XVII-XVIII, continuă să se răspândească și astăzi, mai ales printre tinerii din familii sărace. Aceste boli au consecințe majore asupra sănătății și a potențialului reproductiv. Sifilisul este o boală foarte gravă, care netratată la timp, afectează întreg organismul și poate duce la deces. Printre simptomele acesteia se numără răni în zona genitală, apoi erupții cutanate pe tot corpul, probleme ale inimii și sistemului nervos. Și gonoreea este o infecție gravă, care netratată duce la sterilitate sau probleme cardiace.Simptomele acesteia pot să nu fie evidente. Dar pot apărea usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului, dureri în zona pelvisului ș.a.
Datele din 2014, din Moldova, arată un număr de 52,1 cazuri de bolnavi de sifilis la 100000 de locuitori și 28,2 de cazuri de gonoree la 100000 populație.
O altă boală gravă este SIDA, o infecție incurabilă provocată de virusul HIV (virusul imunodeficienței umane). Acesta afectează sistemul imunitar al organismului, care, după cum se știe, are rolul de a-l proteja. Pentru persoanele infectate cu HIV o banală răceală poate fi fatală. Virusul HIV se transmite, în special, prin contact sexual neprotejat, dar și prin sânge, secreții vaginale, spermă, salivă, secreții nazale, lacrimi, transpirații etc.
Statisticile efectuate în colaborare cu Programul Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS), arată că, în 2015,numărul de persoane infectate cu HIV/SIDA în Moldova era de 18300. Dintre acestea, 58 la sută erau bărbați și, respectiv, 40 la sută – femei. Cifrele au condiționat ca depistarea intensivă și precoce a cazurilor de infecție cu HIV să fie una dintre sarcinile Programului național. Datele din 2014 arată că 2491de oameni, care au suferit de această boală, au murit.
Printre bolile cu transmitere sexuală se mai numără Chlamydia și Mycoplasma genitală, care provoacă sterilitate, precum și Herpesul, care este de două tipuri. Cel de tip 1 se manifestă prin bubițe purulente în zona gurii, iar cel de tip 2 – prin bășicuțe în zona genitală. Tot prin contact sexual se transmite și Hepatita B și C, care afectează ficatul. Lista afecțiunilor care se transmit prin contact sexual este însă foarte lungă.
Potrivit obstetrician-ginecologului Maxim Calaraș, multe dintre aceste maladii se vindecă cu un singur antibiotic. Dar sunt foarte importante solicitarea ajutorului medicului la timp și stabilirea unei diagnoze corecte. ”În plus, chiar și în 2016 prezervativul este singura metodă care oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Un rol important în educația sexuală a tinerilor îl au părinții, profesorii și medicii școlari”, a adăugatMaxim Calaraș.
Guvernul a aprobat în 27 iulie Programul național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020. Costul estimativ al acestui program este de peste un miliard de lei.
Potrivit ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, prin acest document, se urmărește neadmiterea răspândirii infecției cu HIV în rândul populației și a altor boli, ce se transmit prin contact sexual, asigurarea accesului la tratament, îngrijire, precum și alinierea la noile strategii 90-90-90. Aceasta presupune identificarea și diagnosticarea a 90 la sută din numărul estimat de persoane infectate cu HIV.