De obicei, căpușele sunt foarte active în lunile martie – iunie și septembrie – octombrie. Totuşi, potrivit specialiștilor Centrului de Sănătate Publică din Capitală, în acest an, căpușele au ieșit din hibernare mai devreme, cam pe la sfârşitul lunii februarie.
Căpuşele parazitează pe corpul diferitor rozătoare și animale mai mari, dar viețuiesc şi în ierburile înalte, în parcuri sau păduri. Acestea se găsesc adesea pe șoareci, veverițe și alte mamifere mici, se hrănesc cu sângele lor, însă nu le provoacă niciun rău. În schimb, pot provoca boli serioase atunci când ajung la oameni. Cea mai răspândită boală transmisă de căpuşe este borelioza. Anul trecut, în Capitală, au fost înregistrate 73 de cazuri de îmbolnăvire, în scădere faţă de 2015.
Cum se manifestă boala şi cum scăpăm de ea
Pentru a nu lua boala ar fi bine să evităm, în această perioadă, zonele cu tufişuri, pădurile sau parcurile. Iar pentru că acest lucru este practic imposibil, medicii recomandă să folosim un spray împotriva insectelor şi să purtăm haine deschise la culoare, pentru a putea vedea dacă a sărit vreo căpuşă pe noi.